Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Biztonságnövelő és közérzetjavító fejlesztéssel ünnepelték az egészségügyi dolgozók napját

Semmelweis Ignác szoros kapcsolatban állt a tudomány szeretetével és általában a világ megismerésével. Az emberiség sokat profitált az orvos korszakalkotó felfedezésével. Születésére emlékezve tartják meg hazánkban az egészségügyi dolgozók napját. Csornán számos, a betegek biztonságát és komfortérzetét javító fejlesztés történt az elmúlt időszakban.

A magyar egészségügy napját nem először ünnepelték a Csornai Margit Kórházban, idén mégis jelentőségteljesebb az „anyák megmentőjeként” emlegetett orvos nevéhez és munkásságához kötődő program, mivel a kormány Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította 2018-at.
A magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából számos rendezvényt tartanak hazánkban, de – újszerű törekvései miatt életében a külföldi szakma nagy részének elutasítását és támadásait kiváltó – gyógyítónak ma már határainkon túl is nagy figyelmet szentelnek.
Dr. Winiczai Zoltán megemlékezésében arról beszélt, hogy a két nyelven nevelkedő Semmelweis bár Budapesten látta meg a napvilágot, mégis a környék szülöttjének tekinthető, hiszen családja a Soproni-hegység túloldalán lévő faluból származik.

– Mivel ünnepeljük Semmelweis évét? Nyilvánvaló, hogy tettekkel próbáljuk – fogalmazott az igazgató főorvos, majd felsorolta a közelmúltban történt betegbiztonságot és komfortfokozatot javító fejlesztéseket.
Nemrég jelentek meg azok a pályázatok, amelyek révén javulhat a betegellátás higiénés szintje a csornai kórházban. Ilyen a hamarosan beszerelésre kerülő víztisztító. Minden kórteremben megtalálható a fertőzések megelőzésére szolgáló, szagtalanításra is alkalmas plazmalégszűrő berendezés, mely már a levegőből elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat. A légkondicionáló berendezéseket szintén a betegek érdekében szerelték fel, hogy ne szenvedjenek a gyakori hőingazodások miatt. Hamarosan megérkezik az intézménybe 54 szabvány és 18 multifunkcionális kórházi ágy, így a régi fekvőhelyek majdnem felét le tudják cserélni. A Csornai Margit Kórház a felfekvések megelőzése elnevezésű programjával részt vesz az ún. „jó gyakorlat” mozgalomban.
A szakemberek azt is örvendetesnek tartják, hogy egyre több kézfertőtlenítő fogy a házon belül, hiszen a kézhigiénia alapvető mércéje a kórházak megbízhatóságának.
Ezenkívül sok időt és energiát fordítanak a dolgozók oktatására, és a különféle tanfolyamokra történő beiskolázásra.
– Az a kérésem, hogy ezeket az eszközöket okszerűen, jó gazda módjára használja mindenki – mondta köszöntőjének végén dr. Winiczai Zoltán.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester, valamint Major András alpolgármester posztumusz „Csornai Szolgálatáért” Díjat adományozott dr. Böcskei Gyöngyi laboratóriumi osztályvezetőnek. Az elismerést a díjazott egyik lánya, Szakács Tünde vette át. Az ünnepség a 2018. évi Semmelweis-napi kitüntetések átadásával folytatódott.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 03.

Kapcsolódó hírek

 • Az embereknek joga van a leghatásosabb kezelésekhez

  A Csornai Nőegylet az utóbbi években nemcsak szűrőprogramokra várta a lakosságot, hanem olyan előadásokat is szervezett, melyeken neves szaktekintélyek beszéltek a közérdeklődésre számot tartó témákban.

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.