Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Biztonságnövelő és közérzetjavító fejlesztéssel ünnepelték az egészségügyi dolgozók napját

Semmelweis Ignác szoros kapcsolatban állt a tudomány szeretetével és általában a világ megismerésével. Az emberiség sokat profitált az orvos korszakalkotó felfedezésével. Születésére emlékezve tartják meg hazánkban az egészségügyi dolgozók napját. Csornán számos, a betegek biztonságát és komfortérzetét javító fejlesztés történt az elmúlt időszakban.

A magyar egészségügy napját nem először ünnepelték a Csornai Margit Kórházban, idén mégis jelentőségteljesebb az „anyák megmentőjeként” emlegetett orvos nevéhez és munkásságához kötődő program, mivel a kormány Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította 2018-at.
A magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából számos rendezvényt tartanak hazánkban, de – újszerű törekvései miatt életében a külföldi szakma nagy részének elutasítását és támadásait kiváltó – gyógyítónak ma már határainkon túl is nagy figyelmet szentelnek.
Dr. Winiczai Zoltán megemlékezésében arról beszélt, hogy a két nyelven nevelkedő Semmelweis bár Budapesten látta meg a napvilágot, mégis a környék szülöttjének tekinthető, hiszen családja a Soproni-hegység túloldalán lévő faluból származik.

– Mivel ünnepeljük Semmelweis évét? Nyilvánvaló, hogy tettekkel próbáljuk – fogalmazott az igazgató főorvos, majd felsorolta a közelmúltban történt betegbiztonságot és komfortfokozatot javító fejlesztéseket.
Nemrég jelentek meg azok a pályázatok, amelyek révén javulhat a betegellátás higiénés szintje a csornai kórházban. Ilyen a hamarosan beszerelésre kerülő víztisztító. Minden kórteremben megtalálható a fertőzések megelőzésére szolgáló, szagtalanításra is alkalmas plazmalégszűrő berendezés, mely már a levegőből elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat. A légkondicionáló berendezéseket szintén a betegek érdekében szerelték fel, hogy ne szenvedjenek a gyakori hőingazodások miatt. Hamarosan megérkezik az intézménybe 54 szabvány és 18 multifunkcionális kórházi ágy, így a régi fekvőhelyek majdnem felét le tudják cserélni. A Csornai Margit Kórház a felfekvések megelőzése elnevezésű programjával részt vesz az ún. „jó gyakorlat” mozgalomban.
A szakemberek azt is örvendetesnek tartják, hogy egyre több kézfertőtlenítő fogy a házon belül, hiszen a kézhigiénia alapvető mércéje a kórházak megbízhatóságának.
Ezenkívül sok időt és energiát fordítanak a dolgozók oktatására, és a különféle tanfolyamokra történő beiskolázásra.
– Az a kérésem, hogy ezeket az eszközöket okszerűen, jó gazda módjára használja mindenki – mondta köszöntőjének végén dr. Winiczai Zoltán.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester, valamint Major András alpolgármester posztumusz „Csornai Szolgálatáért” Díjat adományozott dr. Böcskei Gyöngyi laboratóriumi osztályvezetőnek. Az elismerést a díjazott egyik lánya, Szakács Tünde vette át. Az ünnepség a 2018. évi Semmelweis-napi kitüntetések átadásával folytatódott.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.