Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beszámoló a legutóbbi csornai képviselő-testületi ülésről

Az önkormányzat nagy megelégedésére látta el igazgatói feladatait Kertész Károly egészen a nyugdíjba vonulásáig. A képviselők egyhangú szavazással fogadták el a helyére jelentkező, matematika-fizika szakos Göncz Tibor pályázatát, aki egyedül próbálkozott a felelősségteljes feladat ellátására. Az öt évre megbízott új vezető korábban is a Kossuth Lajos Szakiskolában dolgozott.
Háncs Károly megjegyezte: a helyhatóság másodszor futott neki a belterületi utak felújítására kijelölt témának, de most végre döntés született. Hosszú évek óta ez volt az egyetlen olyan határozat, amelynek meghozatalát korlátozták a pályázatok, illetve azok hiánya. Mivel az idén nem jelent meg erre vonatkozó kiírás, az önkormányzat teljes egészében önerőből oldja meg a problémát. Csorna majdnem 30 millió forintot költ az utak és a járdák rendbetételére. Aszfaltos felújításra kerül sor a Bercsényi és a Munkácsy utcában, valamint megoldják a szakszerű vízelvezetést is. Munkálatok várhatók az Erkel u.végén, valamint a Kőrösi és a Kakukk utca közé eső szakaszán, mart aszfalttal fogják feljavítani  a Toldi és a Sziget utca végét. Hozzálátnak a Rét utcától a Botond utcáig terjedő földút felújításának, valamint a Shell-kút és a Penny bevásárlóközpont közötti, kamionok által lestrapált szervizútnak. Örülhetnek a Bartók Béla úton élő csornaiak, mert régóta függőben lévő problémájuk oldódik meg: a mentőállomás melletti lakóházaktól a Csukás-iskolánál lévő villanyrendőrig megépítik a járdát. Ugyanígy sorra kerül az Arany János és Eötvös utcai sarokrész, valamint az Árpád utcai kínai bolttól egészen a kereszteződésig. Azon ingatlanok előtt nem fognak aszfaltozni, ahol a tulajdonosok eddig is szépen rendben tartották a járdát. A lakók régóta kérték az önkormányzattól a Park u. 1-es és 3-as számú házak közötti parkoló kialakítását, ezért idén erre is sor kerül.
– Régóta vártuk, s most végre megjelent egy olyan pályázat, amely számunkra is kedvező. Mindent elkövetünk azért, hogy ez sikeres legyen – mondta a képviselő a Csukás-kollégium épületének felújítását célzó pályázatról. Mi várható a projekttől: a homlokzat utólagos hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a tetőzet felújítása, korszerű villámhárító-rendszer kiépítése, a zárófödém megerősítése. A kollégium  akadálymentesítése mellett korszerűsíteni fogják a fűtést és a teljes hőközpontot, valamint négy napkollektort üzemelnek be a meleg víz biztosításához. Az önkormányzat bízik a 95 százalékos támogatottságú pályázat sikerében.
A fővárosi vállalkozó által tervezett új  szélerőműveket öt évre szóló moratórium terhelné, vagyis az önkormányzat ennyi esztendőn át nem adhatna ki engedélyt más igénylőnek. A cég vállalná a külterületi rendelet módosításához szükséges másfél-kétmillió forintos költséget. Hogy ne szakadjanak meg a tárgyalások, a csornai képviselő-testület egyelőre elvi hozzájárulását adta a tervezett beruházáshoz. Háncs Károly és Bella Rudolf a legutóbbi ülésen jelezte: esetleg érdemes lenne felhasználni a város által kibocsátott kötvény egy részét, hiszen a húsz évre szóló kölcsön hatvan százalékát úgyis valamilyen jól megtérülő fejlesztésre szánták. A városatyák úgy gondolkodnak, hogy a tervezett három vagy öt szélerőmű már komoly teljesítményű lenne, ezért az önkormányzatnak is megérné, ha valamilyen  részt vállalna a fejlesztésben.
A csornai testület a kedvezőbb ár reményében úgy tervezi, hogy egy kalap alá vonja a közvilágítást, valamint az összes intézményének energiaellátását. A testületi ülésen résztvevők nem fogadták el azt a javaslatot, amely szerint a környékbeli településekkel közösen adnának be pályázatot.
A rendes, munkatervben szereplő testületi ülés szeptemberben lesz, de júliusban két alkalommal fogják összehívni a plénumot, és a téma halaszthatatlansága miatt augusztusra  újabb rendkívüli tanácskozást terveznek Csornán – tudtuk meg Háncs Károly képviselőtől. Beküldés dátuma: 2011. 07. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.