Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Beledi szociális központ - több millió forint értékű élelmiszer a rászorulóknak

A Beledi Egyesített Szociális Központnál a többi évhez hasonlóan indult a 2023-as esztendő. Rácz Árpádné mielőtt elmondta a Rábaközi Televízió nézőinek, hogy milyen teendők várnak rájuk az idei esztendőben, röviden a 2022 végi adományosztásról beszélt. Ami biztos, hogy sok a bizonytalanság, ezért a korábbiaknál is nehezebb lesz az idei esztendő költségvetésének tervezése.

November végén szervezte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a tartós élelmiszerek gyűjtését. A Beledi Egyesített Szociális Központ közel egy tonna ennivalót gyűjtött össze, amit az ellátási területeiken élő rászorulóknak osztottak ki. Rácz Árpádné a családok nevében is köszönetet mondott a segítő szándékú embereknek.
Év végéhez közeledve még intenzívebb munkával telnek a mindennapjaik.
– Nem titok, hogy évek óta részt veszünk az ételmentő akcióban. Llehetőségünk lett volna arra, hogy visszamondjuk a szállításokat, de azt gondoltuk: ha év közben nagy szükség van rá, az ünnepekben talán még jobban kellenek az adományok – fogalmazott Rácz Árpádné. Elmondta, hogy csak szenteste napján közel 500 kilogramm pékárut, zöldséget és gyümölcsöt juttattak el a rászoruló családoknak. A szociális szakemberek ott segítenek, ahol tudnak, ami néha saját családjuk rovására megy, de igyekeznek megtalálni azt a arany középutat, ami mindenkinek elfogadható – tette hozzá.
A Beledi Egyesített Szociális Központ vezetője egy másik karácsony előtti adományosztásról is tájékoztatott: több mint hatvan élelmiszert, illetve korosztálynak-nemnek megfelelő játékot és könyvet tartalmazó csomagot ajánlott fel a Beleden működő SPF Hugary Kft. a rászoruló lakosságnak. A szociális központ az érintett családok kiválasztásában, valamint az adományok célba juttatásában nyújtott segítséget.
A szociális központ munkatársai 2023 elején megkezdték a statisztikai adatokkal kapcsolatos információgyűjtést. A kimutatások határidőre elkészültek és beküldésre kerültek a Központi Statisztikai Hivatalnak.
Február hónap a költségvetés összeállításának ideje. A mostani bizonytalan gazdasági helyzetben nem könnyű feladat az egész esztendő pénzügyi működésének modellezése. Az intézmény költségvetésére nagy hatással van az üzemanyag- és élelmiszerárak változása – hozta fel példának az intézményvezető. – Megpróbálunk úgy kalkulálni, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a valós számokhoz, a tényleges teljesítéshez – tette hozzá.
Az intézményvezető a 2023-as programokról elmondta, hogy idén is lesz nyuszisimogatót, mely mindig nagy örömet okozott a kicsiknek. Terveik szerint megtartják a gyermeknapot és ősszel a Márton-napot. Utóbbi távolinak tűnik még, de szerinte nagyon hamar itt lesz. Amennyiben lesz rá lehetőség, pályáznak az Erzsébet-táborok megrendezésére, ami a szünidőben bőven ad számukra feladatokat.

Tavaly április óta már két nagy bevásárlócentrumból szállítják a zárás után megmaradt jó minőségű, fogyasztható élelmiszereket a rászorulóknak, és ezt a jó szokásukat idén is szeretnék megtartani. 2023 elején, négy hét alatt már több mint 2 millió forint értékű zöldség-gyümölcs és pékáru adományt vettek át az üzletektől.
Az élelmiszerek jelölésén a lejárati dátum kétféleképpen szerepelhet: a fogyaszthatósági idő vagy a minőségmegőrzési idő megadásával. A „fogyaszthatósági idő”-vel jelöltek (friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek) a lejárat után már nem fogyaszthatók! A tartós élelmiszereken a „minőségmegőrzési idő” szerepel, amelyek az élelmiszer-higiéniáról szóló Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete értelmében a lejárati időt követően is adományozhatók, a lejárat után is fogyaszthatók, akár három-öt, akár hét hónapig is megfelelő elővigyázatosság mellett, kereskedelmi forgalomba azonban már nem hozhatók.
A Magyar Élelmiszerbank annyit kér a közreműködőktől, hogy a lehető leghamarabb juttassák el az ennivalókat az érintetteknek.
Hány család számíthat az élelmiszer-adományokra? Évek óta 1050 főt jelentettek le a Magyar Élelmiszerbanknak. A szám nem családokat jelöl, mert vannak a megsegítettek között egyedülállók is. A szállított élelmiszerek mennyisége naponként változik, mert van, amikor 70 kilogrammnyi, míg máskor pedig 400 kilogramm is jut naponta. A Beledi Egyesített Szociális Központhoz tartozó 26 településen élők megszokták és nagyon jól tudják, hogy melyik napon számíthatnak az élelmiszer-szállítmányra. Táskával érkeznek az ételosztásra, akár több napra való mennyiséget is tudnak adni, amit lefagyasztanak, ha szükség lesz rá, fel tudják használni.
Az intézményvezető megjegyezte: Eddig is igényelték az emberek a segítséget, de a mai élelmiszerárak mellett még jobban rá vannak szorulva a napi pékárura, zöldségre-gyümölcsre. Vannak olyan családok, akiket az életvitelükből adódóan nem néznek jó szemmel, de a szakember szerint nekik is kell a segítség, mert mindenki csak ember.
A Beledi Egyesített Szociális Központ teljes létszámmal működik. Rácz Árpádné a csornai boltokban maga pakolja be az árukat az autójába, de munkatársai nélkül a termékek nem jutnának célba, ezért megköszönte kollégái áldozatos munkáját.

Beküldés dátuma: 2023. 02. 13.

Kapcsolódó hírek

  • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

    – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek