Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Beledi programok a klímatudatosság jegyében

A környezetkímélő életformára való átállás meglehetősen lassú folyamat, különösebben az idősebb generációnak nehezebb megváltoztatnia az évtizedek alatt felvett szokásokat. Emiatt is fontos, hogy már az óvodában és az iskolában megkezdődjön a gyermekek klímatudatos nevelése-oktatása, az energia minél hatékonyabb felhasználásának megismertetése.

A tét nem kicsi, hiszen felnőtt korban már zsebre menő hatásai lesznek a takarékosságnak. Az eljövendő generációnak minél előbb át kell állnia a környezetkímélőbb alternatív fűtési megoldásokra, de már manapság nagyon sok a tennivaló ezzel kapcsolatban. Major Jenő szerint szükség van minél több felvilágosító, tájékoztató előadásra és klímatudatosságra nevelő programokra. A polgármester a települések által helyben szervezett rendezvényeken kívül a kormány által indított figyelemfelkeltő reklámokra és országos szintű megmozdulásokra gondolt.

– Talán egyszer elérünk oda, hogy a befektetett energiának láthatóak lesznek az eredményei – fogalmazott az elöljáró.

A beledi önkormányzat két éve indította volna a környezettudatosság jegyében kezdeményezett programsorozatát, melynek gyakorlati kivitelezésére a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor eddig.
Jó másfél év csúszással az idei tavaszon rendezték meg az összes programot.
Major Jenő azt is elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Éghajlatvédelmi Szövetség, valamint Beled városa és Répceszemere község konzorciumi formában elnyert pályázatának célja a klímatudatos magatartás fejlesztése volt. Beled polgármestere tevékenyen részt vett a szervezőmunkában, de voltak a programsorozatnak olyan fejezetei is, melyek a képviselő-testület együttműködésével és az éghajlatvédelmi szövetség munkatársának közreműködésével valósultak meg. A helyi általános iskola tanulói előadásokon, környezetvédelmi vetélkedőkön és szemétgyűjtési akciókon vehettek részt. A kirándulások alkalmával a Beledtől távolabbi települések klímatudatos hozzáállását tanulmányozták azzal a céllal, hogy az ott szerzett tapasztalatokat saját városukban kamatoztassák.

Major Jenő szerint a szervezett szemétgyűjtésre a pályázattól függetlenül minden évben nagy szükség van, ezért a tavaszi hónapokban a civilek 80-100 fős csapatának közreműködésével megrendezik. A segítőkész önkéntesek a belterületeken, valamint Beledről indulva a főutak mentén összeszedik az árkokba és útszéleken eldobott hulladékot. A város vezetője úgy gondolja, talán javult valamennyit a helyzet, de még mindig sok a szétdobált szemét Beled környező útjainál. Elsősorban nem a helyiekre jellemző ez a meggondolatlan magatartás, de érdemes őket is bevonni ebbe a környezetkímélő szokások elterjesztését célzó előadásokra és egyéb programokra.
– Az ismeretterjesztő bemutatók idejekorán beültethetik a gyermekek fejébe azt a gondolatot, hogy vigyázzunk a környezetünkre, mely nagyban függ a klímahelyzettől az éghajlati körülményektől – mondta Major Jenő, aki abban bízik, hogy ma már a kételkedők is elhiszik az említett tényezők közti szoros kapcsolatokat. A körülmények annyira kiszámíthatatlanok, hogy szinte nincs a klasszikus értelemben vett tavaszi, nyári, őszi és téli időjárás.
– Ha végigjárjuk az utcákat, egyre több helyen látni napelemeket, illetve egyre több ingatlannál lehet tapasztalni, hogy a klímatudatosság jegyében újítják fel és szigetelik a Kádár-korabeli házakat. A befektetés megéri, mert tüzelőanyag-megtakarításra számíthatnak a tulajdonosok, ami csökkenti a háztartások kiadásait. Ha az össztársadalmi érdekeket nézzük, kevesebbet kell fűteni, ezért kevesebb környezetszennyező füst kerül a levegőbe. A korszerűsítések valószínűleg a jelenleg érvényben lévő kormányzati támogatásoknak is köszönhetőek.

A beledi pünkösdi fesztivál a koronavírus-járvány miatt kétszer elmaradt, hisz utoljára 2019-ben rendezték meg. Idén óvatosan kezdték meg a szervezést, nehogy megint közbejöjjön valamilyen nem várt esemény.
– Most már a célegyenesben vagyunk. A képviselő-testület úgy határozott, hogy idén nem három, hanem kétnapos lesz: június 3-án pénteken délután öt órakor indul és másnap, azaz június 4-én szombaton éjjel fejeződik be – tájékoztatott Major Jenő.
Elmondta, hogy a kulturális és szórakoztató programok mellett idén is gondoskodnak a búcsúi hangulatról. Elképzelhető, hogy a mutatványosok még vasárnap is Beleden lesznek. A korábbi években bevált helyszín nem változik, mert idén is a művelődési központ mögötti területen tartják meg a programokat. Az épületben kiállítást tartanak és a konyha közelsége is fontos szempont, hiszen az egyik legnépszerűbb fejezete a fesztiválnak a szombat délelőtti a közös főzés.
Országosan ismert sztárvendégre idén nem lehet számítani, mert figyelembe kell venni a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket. Aki viszont elérhető lett volna, már elígérkezett máshova abban az időpontban – mondta a beledi polgármester, de szerinte a hangulaton ez mit sem változtat, hiszen maximálisan gondoskodnak a felhőtlen szórakoztatásról. Jelen lesznek a korábbról ismert civil szervezetek és művészeti csoportok. A néptáncosok a nyitónapra ígérkeztek, és idén is fellépnek a helyi óvodások és iskolások, valamint a nyugdíjasok.

Beküldés dátuma: 2022. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek