Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Beledi gazda is részt vett az agrárminiszteri tájékoztatón

Nagy István agrárminiszter az ágazatot érintő aktuális változásokról tájékoztatta nemrég a rábaközi gazdákat. A kapuvári találkozóra Hámori György polgármester kezdeményezésére került sor.

– Az öntözési társulások létrehozásával és megvalósításával kapcsolatos aktuális problémákról kérdeztem a minisztert. A mostani pályázatok lebonyolításával, a szárító beruházással kapcsolatban voltak még kérdéseim – mondta Kesik Péter.
A beledi gazda abszolút pozitívnak értékelte a miniszterrel történt találkozót, mert többi gazdatársával együtt sok hasznos információval gazdagodott, ami nagyban segíti jövőbeni munkájukat.
A család 200 hektáron gazdálkodik: szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, ezenkívül vetőmag előállítás tartozik a fő profiljukba. A gazda négy személyt főállásban foglalkoztat, időszakonként pedig alkalmi munkaerőt is igénybe vesznek.
- A júniusi nagy meleg miatt jelentkezett terméskiesés a gabonaféléknél, főleg, ahol az öntözést nem tudtuk megvalósítani. A terület nagyságából eredendően nem egyszerű megoldani az öntözést. A gabonában jelentős mennyiségi-minőségi károk keletkeztek – hangzott a nyilatkozatban.

Ahol öntözték a kapásnövényeket, ott sokkal jobb eredményre számíthattak. Gabonából 7-8 tonnás termésátlagot értek el, kisebb területeken néhol még ennél is jobb lett a hozam. Az őszi árpa és a búzaféle hozta a tőle elvárható átlagot, de a repcéből idén jelentős terméskiesést tapasztaltak. Utóbbi növény nehezebben tűrte a nagy meleget, így ebből 3,5-3,7 tonnás üzemi átlaggal zárták a szezont.

Kesik Mirella megszerezte a traktorvezetői engedélyt is, így amikor csak teheti, kiveszi a részét a mezőgazdasági munkából. Szünidőben nemcsak megfigyelte az aratást, de részt is vett a terménybehordásban. Nem idegen tőle talajmegművelés, a hengerezés és a lazítózás sem. A lány inkább a kisebb traktorokat kedveli, de ha úgy alakul, a nagy járművektől sem ijed meg. A kombájnt egyelőre kíváncsiságból próbálta ki.

Az édesapa természetesnek veszi, hogy lánya is besegít a mezőgazdasági munkába, mert jó, ha minél többen értenek hozzá, hiszen bármi közbejöhet, váratlan betegség, szabadság, és ilyenkor máris kevesen vannak. A munkaerő biztosítása örökös probléma a vállalkozóknak. - Aranyat ér, ha lehet számítani valakire a családból, még ha nem is rendszeresen, de rövid időre fel tud ülni egy gépre, ami meggyorsítja a munkafolyamatokat – mondta Kesik Péter.
Riportunk készítésekor a gazda a repce magágy előkészítésével volt elfoglalva, és már megkezdődött a vetés is.

Beküldés dátuma: 2021. 09. 07.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés