Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Becsengettek a kapuvári iskolákban

Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba. Az óvodából érkező kicsiknek jólesik minden bátorító szó.

Kapuváron hagyomány, hogy Pátzay-napokat rendeznek a leendő elsősök fogadására. A kicsik a játékos foglalkozásokon ismerkednek „második otthonukkal” és a pedagógusokkal. A bemutatóórán a szülők is részt vehettek – mesélte Heipter Károly. Szerinte érdemes eleget tenni az óvodák meghívásának is, hiszen a megszokott környezetben találkozhatnak a majdani elsősökkel.
Évnyitó előtt személyesen és az internetes fórumokon tájékoztatták a szülőket a várható eseményről, így minden zökkenőmentesen történt az iskolában. A tanító bácsi elégedett a gyerekek felkészítésével, mert hiánytalan felszereléssel érkeztek az iskolába.
Az 1/-a osztályba huszonnyolc tanuló kezdte meg a munkát. – Az első napok, hetek arra jók, hogy a gyerekek megismerik egymást – fogalmazott a pedagógus. A játékos foglalkozások és csoportos beszélgetések alkalmával már néven szólítják egymást. Az osztályfőnök igyekszik folyamatossá tenni az óvoda és az iskola közötti átmenetet. Komoly kihívást jelent a gyerekeknek a napi négy-öt tanóra, hisz ők még nagyon hamar elfáradnak.
A kisbetűket követi a nagybetűk írása, matematikából pedig a tízes számkört gyakorolják az első félévben, a tanév végéig pedig húszig számolnak a nebulók.
Heipter Károly szeretné, ha a gyerekek év végéig egymást támogató osztályközösséget alkotnának és megkedvelnék iskolájukat. Szintén fontos, hogy az első év követelményeinek megfelelően sajátítsák el a tananyagot, de talán még ennél is fontosabb, hogy boldog gyerekként fejezzék be az első évfolyamot. Fáradtság ellen ott a sok-sok játék és finom humor – vallja a pedagógus.
A leendő első osztályos tanítók már idén tavasszal ellátogattak az óvodai nyílt napokra – mondta Megyesi Eszter, aki közel húsz éve dolgozik a Kapuvár Térségi Általános Iskolában. A háromgyermekes édesanya csupán a gyes ideje alatt volt távol munkahelyétől.
– Évek óta rendszeresen megszervezzük a gólyatábort, amikor az iskolával ismerkednek a gyermekek. A változás mindenki életében kisebb szorongással jár, mert fél az újtól – fogalmazott a pedagógus.
A húszfős 1/b-be a legtöbb gyermek a gartai óvodából érkezett. Az előkészítő időszak közel ha hétig tart, amikor a beilleszkedésen van a hangsúly. Az elsősök megismerik az iskolai élet szabályait, a tanszereket és tankönyveket. A beszédfejlesztés, szókincsbővítés és az írás megkezdése az első feladatok közé tartozik. Az infokommunikációs eszközökön felnövő nemzedék különbözik a korábbiaktól, ezért az iskolában hasznos segítségükre van a digitális tábla.
Megyesi Eszter szerint sok előnye van annak, hogy a gartai iskola kisebb a többi intézménynél, mert családias légkörben tölthetik mindennapjaikat a gyerekek, a szülők és a pedagógusok pedig nagyon jól ismerik egymást. Saját ebédlőben étkezhetnek a nebulók, és náluk könnyen elkerülhető a tolongás, mert csak negyvenen veszik igénybe a szolgáltatást. Az egyszeri meleg ételt, valamint a tízórait és uzsonnát a Széchenyi iskola konyhájáról szállítják ide. A gartai tagiskola udvara félig füvesített, ahol sok játék, mászóka, csúszda, homokozó áll a kicsik rendelkezésére. Hamarosan elkészül egy zárt kerékpártároló is.
Az 1/b osztályfőnöke bizalmi kapcsolatra törekszik a kicsikkel és szüleikkel. Az élményszerű oktatás része a sok beszélgetés és mozgásos játék. Ha a gyermek mosolyogva érkezik az iskolába és ugyanolyan jó hangulatban távozik a nap végén, akkor Megyesi Eszter meg lesz elégedve saját munkájával.
Dukainé Ruska Mónika a tavalyi iskolahívogató program keretében találkozott először a leendő elsősökkel. Az augusztus végi kétnapos gólyatábor szintén jó alkalom volt az ismerkedésre, ahova a kapuvári és környékbeli óvodákból érkeztek a gyermekek. A Széchenyi iskola első osztályába huszonnégyen iratkoztak be. A pedagógus elmondta, hogy egyikük már tud olvasni, a többiek pedig természetesen meg fogják tanulni a betűket.
A kicsik első körben megismerték az iskolai élet szabályait, de a napirend elsajátításán kívül tisztában kell lenniük új környezetükkel, ezért a tanító nénivel körbejárták az épületet és az udvart. Dukainé Ruska Mónika elmondta, hogy idővel szokásukká válik a tanórák menete, és kellő gyakorlás után könnyedén felkészülnek a feladatmegoldásokra. A betűelemek írásához elengedhetetlen az apró, finom kézmozgás, a gyakori beszélgetés által pedig a kommunikációs készségük fog rengeteget javulni. A matematika órát a számok fogalmának tisztázásával kezdték. Az 1/c osztályfőnöke úgy tervezi, hogy az elsősök év végére képesek lesznek a szavakat összeolvasni. Azok a tanulók, akik a többieknél kicsit lassabban haladnak, fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt, hogy társaikhoz felzárkózzanak.
A pedagógusok szeretettel várják a szülőket, amennyiben valamilyen probléma merülne fel a tanév során. Az elektronikus napló hasznos segítségére lesz mindegyiküknek, melyen keresztül meg tudják oldani a naprakész tájékoztatást. Dukainé Ruska Mónika arra törekszik, hogy jó hangulatban teljen el a tanév, és az első osztály végére minden kisgyermek magabiztosan írjon, olvasson és számoljon.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.