Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Bárhogy alakul a csornai költségvetés, a fiatal családosokat támogatni fogják

– Mi magunk se gondoltuk, hogy ilyen sokan fognak jelentkezni a fiatal házasok letelepedési támogatásáért – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester megnyugtatta azokat a családosokat, akik ezután szeretnék beadni az igénylésüket: a későbbiekben is lesz rá keret.

Csorna város önkormányzata 2016-ban alkotta meg az első lakáshoz jutó fiatalok támogatási rendszerét. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin elmondta, hogy a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendett ez a támogatási forma, s miután megváltoztatták a rendelet egyes szakaszait, még népszerűbb lett a program. – Szerintem elég fontos változás, hogy eddig kizárólag a csornai lakhellyel rendelkezőknek járt a pénzbeni segítség, de miután kivettük belőle ezt a kitételt, a környékbeli fiatalokat is ugyanúgy várjuk. További jó hír, hogy magát az összeget is megemeltük 500 ezerről 700 ezer forintra.
A polgármester tájékoztatásából kiderült, hogy a 40. életévüket be nem töltött fiataloknak jár a támogatás, és ami még nagyon fontos: elég, ha a pár egyik tagja nincs még 40 éves. Szintén változás az elmúlt időszakhoz képest, hogy figyelembe veszik az igénylők átlagkeresetét, de ezt az összeget is jelentősen megnövelték, hogy még többen éljenek a lehetőséggel.

Idén már 16 kérelem érkezett a városházára, melyből 14 elbírálásra került, vagyis aláírták a szerződést, illetőleg folyamatban van 2 újabb kérelem. Amennyiben az igénylők megfelelnek a rendeletben előírt elvárásoknak, a bizottság javasolni fogja a testületnek a kérelem befogadását.
– Mi magunk sem gondoltuk, hogy ennyire sokan fognak jelentkezni, ezért már februárban feltöltöttük a költségvetésben az erre fordítható összeget. A legutóbbi testületi ülésen is elmondtam, amennyiben szükséges, akár többször is biztosítunk pénzt erre a célra. Lakásvásárláshoz, illetve lakás építéshez is adunk támogatást. Akinek folyamatban van már a lakásvásárlás, nem szokott várni, vagyis hamar beadják a kérelmet, de ha valamilyen oknál fogva késlekedne valaki, egy évre visszamenőleg érvényes a támogatás, vagyis az egy éven belül megvásárolt ingatlan esetén is be lehet adni – hangsúlyozta a városvezető.
A pandémiás időszak miatt összevárták a kérelmeket, hiszen korlátozták a személyes találkozókat, de amint vége lett ennek az időszaknak, az igénylők bemehettek a hivatalba. Ennek az eljárásnak is megvan a maga jogi menete, mert először a bizottság elé kerül a kérelem, majd a képviselő-testület fogja megszavazni, de gyorsan pörgetjük ezeket az ügyeket, nem szoktuk megváratni az ügyfeleket – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin.
Idén februárban 5 millió forintot szántak erre a célra, azóta viszont megnövelték 5,5 millióval, hiszen elfogyott az összeg és most úgy néz ki, hogy a növekvő számú igények miatt ismét hozzá kell tenni. A polgármester azt ígérte, bármilyen szoros lesz a költségvetés, erre mindig biztosítanak keretet.

Újdonságnak számít a Gólyahír Program, amely szintén nagyon sikeres a fiatal családok körében. – A csornai újszülöttekre is próbáltunk gondolni, de ez nem pénzbeni támogatás: 20 ezer forint értékben állítunk össze ajándékcsomagot, melyben a csecsemő gondozásához szükséges dolgokat helyezzük el. Ebben a védőnők nagy segítségünkre vannak. Minőségi termékek kerülnek a kosárba – tájékoztatott a város első embere, hozzátéve: Alig hogy hazaviszik a babát, már jelentkeznek is a szülők, akik a védőnők által is tudnak róla, hogy van egy ilyen lehetőség Csornán.

Beküldés dátuma: 2020. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés