Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az újraélesztés néhány perc alatt megtanulható

Az Országos Mentőszolgálat 2015 óta kiemelt programként kezeli az újraélesztés világnapját, melynek alkalmából megyeszerte több településen nyitott napra várják az érdeklődőket. A tanfolyam mindössze tíz-tizenöt perc, mely alatt el lehet sajátítani az alapismereteket.

Magyarországon évente 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek miatt, melyből 25 ezren hirtelen szívhalál következtében vesztik életüket. A hirtelen szívhalál az időben megkezdett újraélesztéssel kezelhető – mondta Éliás Ádám. Amennyiben nem történik meg időben a beavatkozás, percenként 7-10 százalékkal csökken az esély a keringésmegállást szenvedő egyéneknél. Ha azonnal megindul az újraélesztés, akkor 85-90%-al nagyobb az esély a jó kimenetelre – tette hozzá a mentőtiszt. 

Míg a mentő megérkezik a helyszínre, az egészségügyi végzettséggel nem rendelkező személyek az újraélesztéssel nagyban növelhetik a betegek túlélési esélyeit. A Csornai Mentők munkatársa azt javasolja, hogy ilyen esetben először fel kell mérni a helyszínt. Amennyiben az eset közterületen történt, meg kell győződni arról, hogy kizárható-e további veszélyforrás, vagyis a körülmények lehetővé teszik-e a biztonságos újraélesztést.
Az egyik legfontosabb a pánik elkerülése, vagyis a jelenlévőknek meg kell őriznie a hidegvérét, hogy képesek legyenek segíteni. Amennyiben sikerül megőrizni a nyugalmat, bárki képes lehet elvégezni a beavatkozást.
– Őrizzük meg a nyugalmunkat, és támaszkodjunk azokra az ismeretekre, amelyeket a tanfolyamon megszereztünk. Aki még mélyebben szeretne elmerülni az újraélesztés technikájában, annak érdemes megkeresni az Országos Mentőszolgálat videóját (http://www.mentoalapitvany.hu/tartsd-eletben.php), amelyben az Üvegtigris című magyar filmvígjáték szereplői mutatják be a tennivalókat. Az anyag elérhető a facebookon és a youtube-on is, de érdemes megnézni a reanimatio.com-on található írott, illusztrált anyagokat is.

Éliás Ádám ezt követően összefoglalta az újraélesztés gyakorlatban végrehajtandó lépéseit: Meggyőződünk a helyszín biztonságáról, majd odalépünk az illetőhöz, hangosan megszólítva, esetleg megrázogatjuk, határozottan megkérdezzük tőle, hogy mi történt. Ha egyértelmű életjelet ad a megszólított személy, biztosan nincs szükség újraélesztésre, viszont ha nem reagál a felszólításra sem, akkor segítséget hívunk a környezetünkből. Míg megérkezik a segítség, megnézzük a légzését, melyhez hátra kell hajtani a beteg fejét a szabad légutak biztosítása miatt. Fölé hajolva figyeljük a mellkas emelkedését, hogy az orron-szájon keresztül van-e levegőáramlás. Utóbbira tíz másodpercet kell szánni. Ha nem észlelünk légzést, megkezdődhet az újraélesztés. Közben megkérjük a segítőnket, hívja fel a mentőszolgálatot, kérjen segítséget a helyszínre. Harminc mellkaskompresszióra van szükség, mellyel pótoljuk a szív munkáját és részben a légzőtevékenységet is. Két befúvás következik a szájon vagy az orron keresztül, amit ismét harminc mellkas kompresszió kell hogy kövessen. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg megérkezik a mentőegység esetleg más riasztott egészségügyi dolgozó, orvos.

Délelőtt kilenc órától délután kettőig bárki bemehetett a Kapuvári Mentőállomásra, ahol elsajátíthatta az életmentéssel kapcsolatos alapismereteket.
Képzett oktatóval pár perc alatt el lehet sajátítani az újraélesztést. Amennyiben valaki megtanulja és begyakorolja, éles helyzetben is tudja alkalmazni – mondta Gregorits István. A mentőtiszt hozzátette: A beteg életkilátásait nagyban megnöveli, hogy a mentő kiérkezéséig megfelelő ellátásban részesül a beteg.
A vitnyédi Horváth Ferenc nyugdíjas éveit tölti, azt megelőzően nyomdában dolgozott, mint gépész-karbantartó.
– Nem voltam még ilyen oktatáson, nagyon régen tanultam elsősegélyt, s most azért jöttem el, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjek ezzel a dologgal, és ha szükséges, tudjak valakin segíteni akár a családban, akár az utakon, vagy bárhol. Nem árt, ha az ember tudja, hogy kell hozzányúlni egy beteghez, mit kell csinálni, míg a mentő meg nem érkezik – mondta a tanfolyamon részt vevő nyugdíjas – Megtanultam, hogy a beteget hogy kell megközelíteni, és mi a teendő légzésének ellenőrzése után. Hogy kell a fejet beállítani, megnézni, hogy a nyelv ne legyen hátracsúszva, a gége nincs-e elzáródva. Utána a légzés elindításában lehet közreműködni, míg megérkezik a szakszerű segítség. Az elmondottak alapján és az szemléltető oktatás után bátrabban mennék oda egy sérülthöz, mert tudom, hogy mit kell tenni.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 07.

További hírek

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.

 • Tartalmas, szórakoztató családi délután Beledben

  A szociális intézményeket nem veti fel a pénz, ezért ha segíteni akarnak az elesetteken, adománygyűjtő akciót hirdetnek.

 • Márton-napi vigadalom

  Vásárosfaluban mulatsággal töltötték a karácsonyi böjt előtti utolsó hétvégét, de ezt megelőzően komoly, nagy jelentőségű bejelentések hangoztak el: idén összesen közel ötven millió forint pályázati pénzt nyert a néhány száz lelket számláló kisközség.