Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az új rendszerrel sokkal kevesebb energia vész el

A szakemberek szombat-vasárnap dolgoztak azért, hogy Kapuvár mind a négy telephelyén elindíthassák a kazánokat október második hétvégéjén. – Elindult a felfűtés, a rendszer keringetése is megtörtént, s jelenleg a finomhangolás szakaszához érkeztünk – fogalmazott Pászli Tibor, aki a távhőrendszer százmilliós felújításáról rendszeresen beszámolt a televízió nézőinek. Év közepén a kánikula miatt elhalasztották a melegüzemi próbát, ezért egybevonták a felfűtési időszakkal. A korszerűsítéssel járó külső munkák a nyáron rendre befejeződtek, s jelenleg a  költségmegosztók, és a termosztatikus szelepek lakásokba való beszerelésével, továbbá a lépcsőházi és alagsori szelepek beépítésével vannak elfoglalva. Ezzel a feladattal kissé megkéstek, de mire hidegebbre fordul az időjárás , a hőszolgáltató ügyvezetője szerint e berendezések is üzemképesen fognak működni.
A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, de mindig az időjárástól függ, hogy mikor indítják el a rendszert. Amennyiben ismét emelkedik a külső hőmérséklet, a berendezéseket visszaszabályozzák, de olyanra is volt példa, hogy leállították. A költségeket nem akarják feleslegesen növelni, de Pászli Tibor különösen a reggeli és esti órákban tartja indokoltnak a ráfűtést.

A lakosság részéről komolyabb hibabejelentést nem kaptak az induláskor, csak kisebb radiátorcsepegésről és leállásról, illetve légtelenítési problémáról értesültek. Az ilyen típusú kellemetlenség szinte a velejárója az egység beüzemelésének a több hónapos szünet után – jegyezte meg a szakember. Aki együttműködött a hőszolgáltatóval, és jóval előbb jelezte, hogy kéri a költségosztó beszerelését, annak könnyebben meg tudták oldani a vállalt határidőre, de sajnos sokan az utolsó előtti percben kérték a pótbekötést, ami miatt a folyamatos munkában fennakadások lehetnek.

Az országban már kevés helyen működik olyan formán a hőszolgálgatás, hogy a kazánházból kibocsátott meleg víz osztatlan keringetett rendszeren keresztül jut el a legfelső emeletig, de a primer-szekunder technológia már modernebb megoldás: első menetben az épület és a kazánok között áramlik a hőhordozó közeg, ahonnét a hőcserélőbe érkezik, utóbbi berendezés másik oldaláról pedig az ún. szekunder kör indul, amely  szintén önálló szabályozással juttatja fel a melegített vizet a fogyasztási helyre. A régi elavult eljárás nagy hátránya volt, hogy a kazán védelmében szinte az egész rendszerről le kellett engedni a vizet, ha bárhol lyukadt ki a radiátor. Most kisebb szakaszokat érintenek csak az ilyen karbantartások.

A kétszázötven lakásra és a kb. kilencven közületre két szakember jut, hogy elhárítsa az esetleges hibákat. Pászli Tibor meg van arról győződve, hogy a jobban szabályozható új rendszerrel lényegesen kevesebb probléma adódik, s nem utolsó szempont a költségtakarékosság sem. A hőszolgáltató ügyvezetője reméli, hogy a mérések őket fogják igazolni, ami szerint csökken a hálózaton belül szabadba jutó, illetve a lakások ablakain távozó kóbor energia. A kft. munkatársai addig dolgoznak a hálózat megfelelő szabályozásán, amíg az egész rendszer az elvárás

Beküldés dátuma: 2012. 10. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.