Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az új rendszerrel sokkal kevesebb energia vész el

A szakemberek szombat-vasárnap dolgoztak azért, hogy Kapuvár mind a négy telephelyén elindíthassák a kazánokat október második hétvégéjén. – Elindult a felfűtés, a rendszer keringetése is megtörtént, s jelenleg a finomhangolás szakaszához érkeztünk – fogalmazott Pászli Tibor, aki a távhőrendszer százmilliós felújításáról rendszeresen beszámolt a televízió nézőinek. Év közepén a kánikula miatt elhalasztották a melegüzemi próbát, ezért egybevonták a felfűtési időszakkal. A korszerűsítéssel járó külső munkák a nyáron rendre befejeződtek, s jelenleg a  költségmegosztók, és a termosztatikus szelepek lakásokba való beszerelésével, továbbá a lépcsőházi és alagsori szelepek beépítésével vannak elfoglalva. Ezzel a feladattal kissé megkéstek, de mire hidegebbre fordul az időjárás , a hőszolgáltató ügyvezetője szerint e berendezések is üzemképesen fognak működni.
A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, de mindig az időjárástól függ, hogy mikor indítják el a rendszert. Amennyiben ismét emelkedik a külső hőmérséklet, a berendezéseket visszaszabályozzák, de olyanra is volt példa, hogy leállították. A költségeket nem akarják feleslegesen növelni, de Pászli Tibor különösen a reggeli és esti órákban tartja indokoltnak a ráfűtést.

A lakosság részéről komolyabb hibabejelentést nem kaptak az induláskor, csak kisebb radiátorcsepegésről és leállásról, illetve légtelenítési problémáról értesültek. Az ilyen típusú kellemetlenség szinte a velejárója az egység beüzemelésének a több hónapos szünet után – jegyezte meg a szakember. Aki együttműködött a hőszolgáltatóval, és jóval előbb jelezte, hogy kéri a költségosztó beszerelését, annak könnyebben meg tudták oldani a vállalt határidőre, de sajnos sokan az utolsó előtti percben kérték a pótbekötést, ami miatt a folyamatos munkában fennakadások lehetnek.

Az országban már kevés helyen működik olyan formán a hőszolgálgatás, hogy a kazánházból kibocsátott meleg víz osztatlan keringetett rendszeren keresztül jut el a legfelső emeletig, de a primer-szekunder technológia már modernebb megoldás: első menetben az épület és a kazánok között áramlik a hőhordozó közeg, ahonnét a hőcserélőbe érkezik, utóbbi berendezés másik oldaláról pedig az ún. szekunder kör indul, amely  szintén önálló szabályozással juttatja fel a melegített vizet a fogyasztási helyre. A régi elavult eljárás nagy hátránya volt, hogy a kazán védelmében szinte az egész rendszerről le kellett engedni a vizet, ha bárhol lyukadt ki a radiátor. Most kisebb szakaszokat érintenek csak az ilyen karbantartások.

A kétszázötven lakásra és a kb. kilencven közületre két szakember jut, hogy elhárítsa az esetleges hibákat. Pászli Tibor meg van arról győződve, hogy a jobban szabályozható új rendszerrel lényegesen kevesebb probléma adódik, s nem utolsó szempont a költségtakarékosság sem. A hőszolgáltató ügyvezetője reméli, hogy a mérések őket fogják igazolni, ami szerint csökken a hálózaton belül szabadba jutó, illetve a lakások ablakain távozó kóbor energia. A kft. munkatársai addig dolgoznak a hálózat megfelelő szabályozásán, amíg az egész rendszer az elvárás

Beküldés dátuma: 2012. 10. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.