Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az öregedés nem az élet alkonya, hanem annak koronája - vallja Gombás László

Az államigazgatásban eltöltött négy évtizednyi munkáért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetett Gombás László mielőtt a rendszerváltástól két cikluson át vezette volna Beledet, huszonöt esztendeig a község VB-titkáraként tevékenykedett, tíz évig pedig a kapuvári vízgazdálkodási társulat személyzeti vezetőjeként dolgozott. Mindemellett rengeteg feladatot adott neki a kapuvári szakszervezeti és szakmaközi bizottság titkári teendőinek ellátása. A nyilatkozó szerint 1990-ben azért esett épp rá a választás, mert államigazgatási gyakorlattal rendelkezett, és az akkori nagyközségben nem szerettek volna teljesen kezdőt látni a polgármesteri székben. - Nagyon megörültem, és boldogan vállaltam a felkérést - kommentálta az eseményeket az akkori független jelölt, aki lelkileg is felkészülten várta az újabb feladatokat. A frissen megválasztott polgármester nagyon kíváncsi volt arra, hogy vajon ki keresi meg hivatalában először. Sosem felejti el azt a pillanatot, amikor az első munkanapon egy csokor ibolyával a kezében jelent meg egy Ági nevű helybéli asszony, hogy tisztelete jeléül adja át a frissen szedett tavaszi virágot.
Gombás László szerint többen szerették volna, ha egyik napról a másikra át lehet térni a tanácsiból az új rendszerbe, ezért olyan feladatokat vártak el tőlük, amelyekre korábban nem volt lehetőség, vagy nem tudták megvalósítani. Közös erővel megépítették a ravatalozót, majd elkészült a telefon- és gázhálózat, ezután következett a szennyvízberuházás, később megszervezték a hulladékgazdálkodást és a kábeltévé bevezetését. A település vezetőjének még arra is kiterjedt a figyelme, hogy Beledről képeslapot jelentessen meg, de sajnos ezt a mai napig nem lehet beszerezni. Sorra került a katolikus templom tetőszerkezetének felújítása, és az épület fűtése sem maradt el. Beleden több mint tizenöt éven át nem volt pap, ezért a polgármester írásbeli beadvánnyal kereste meg II. János Pál pápát. Öt esztendő múlva került a településre Bak Tamás plébános, akit azóta utódja váltott. A hatvanszoros véradó Gombás László példát mutatott az általa szervezett mozgalomban, s időközben  negyvenöt fővel megalapította a nyugdíjasklubot. Sok utánajárást igényelt a katolikus templom toronyórájának felhelyezése, mely végül közadakozásból jött létre. Regnálásának vége fele fasort ültettek a Rába-parton az éppen születő gyermekek köszöntésére.
A megyei közgyűlés tagjaként közbenjárt a térség idősebb korú lakóinak érdekében. Fáradozásának és munkája gyümölcsének értékeli az 1994-ben átvett belügyminisztériumi elsimerést. Később megkapta a köztársasági elnök dicsérő oklevelét is, mert kiderült, hogy Göncz Árpád fia és négy unokája is ott volt abban a Beled és Páli közt kitört hóviharban, ahonnét nagyon sok gyereket és felnőttet mentettek ki. Szállással és meleg étellel kínálták a szerencsétlenül járt utasokat, amiért  hálás köszönetet kapott. Az anyakönyvi szakvizsgával rendelkező volt polgármester több házasulandó pár egybekelésénél közreműködött.
A korábbi képviselők közül mindössze egy került be a mostani testületbe, de a nyilatkozó azért vele is tartja a kapcsolatot, ugyanakkor szívesen meghallgatja a fiatalok véleményét, mert  ők előbbre látnak a régieknél. Pályafutása során ellenségeket is szerzett magának, de ennél megszámlálhatatlanul több jóakaró támogatására számíthatott. Ha megbántódott, haragja nem tartott sokáig, mert úgy véli, a megbocsátás Istentől fakadó erény. Gombás László akaraterejét és szervezőképességét manapság inkább a helyi nyugdíjasklubban fejti ki, de ideje java részét a családja tölti ki: négy unokája született, s nyugalmazott matematika-fizika szakos feleségével velük foglalkoznak a legtöbbet. Gombás László a sorsnak csak köszönettel tartozik a rámért feladatokért.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.