Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az olvasók friss irodalomra vágynak

– A könyvtárak a mai világban az egyes területek fejlesztésén túl arra törekednek, hogy a közvetlen könyvtárhasználatba ne következzen be nagy visszaesés – fogalmazott a beledi intézmény vezetője, aki szerint jelen viszonyok között mindez komoly erőfeszítést jelent.

Beled Város Önkormányzata legutóbbi ülésén elfogadta a BÁMK Városi és Iskolai Könyvtár 2017. évi beszámolóját és 2018-as munkatervét. Kotekné Kalmár Zsuzsanna szóbeli kiegészítésében átfogó képet nyújtott az intézmény munkájáról.
A könyvtárak napi szinten megküzdenek azért, hogy ne veszítsék el maradék olvasójukat sem.
– Sajnos 2017-ben nagyobb visszaesés történt a beszerzett dokumentumok számát és a kölcsönzési gyakoriságot tekintve – mondta a könyvtáros, aki a jelenség okát is kifejtette. Az intézmény tavaly elesett a közművelődési érdekeltségnövelő támogatástól, de idén szerencsére nagyobb összeghez jutottak. A 115 ezer forint lehetővé teszi, hogy 2018-ban valamivel több dokumentumot tudnak beszerezni a település könyvtárában. Az olvasóknak fontos szempont, hogy ne csak a régi, hanem minél újabb olvasnivalókat találjanak a polcokon – közölte. Hozzátéve: A rendezvényeknek is nagy szerepe van abban, hogy ne csökkenjenek a látogatottsági statisztikai mutatók, viszont attól még nem emelkedik a beiratkozók száma.
Az emberek a klasszikus értelemben vett könyvtárhasználat oktatása iránt kevésbé fogékonyak, ellenben a szakember nagyobb jelentőségűnek tartja egy-egy téma köré felépített élményalapú órák megtartását.
Nincs még egy olyan intézmény, amely pontosabban mutatná meg a társadalomban bekövetkező változásokat, mint a könyvtár. Az olvasási szokások, az érdeklődés alakulása mind hatással van a bibliotéka munkájára. A könyvtárnak jóval több feladata van azon kívül, hogy kölcsönözhetőek a dokumentumok, illetve néhány ehhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújtanak – jegyezte meg Kotekné Kalmár Zsuzsanna. Jelentős feladatot vállalnak az információs társadalom megalapozásában, ezenkívül a könyvtáraknak egyre nagyobb szerepet szánnak az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium tevékenységében.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek