Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az olvasók friss irodalomra vágynak

– A könyvtárak a mai világban az egyes területek fejlesztésén túl arra törekednek, hogy a közvetlen könyvtárhasználatba ne következzen be nagy visszaesés – fogalmazott a beledi intézmény vezetője, aki szerint jelen viszonyok között mindez komoly erőfeszítést jelent.

Beled Város Önkormányzata legutóbbi ülésén elfogadta a BÁMK Városi és Iskolai Könyvtár 2017. évi beszámolóját és 2018-as munkatervét. Kotekné Kalmár Zsuzsanna szóbeli kiegészítésében átfogó képet nyújtott az intézmény munkájáról.
A könyvtárak napi szinten megküzdenek azért, hogy ne veszítsék el maradék olvasójukat sem.
– Sajnos 2017-ben nagyobb visszaesés történt a beszerzett dokumentumok számát és a kölcsönzési gyakoriságot tekintve – mondta a könyvtáros, aki a jelenség okát is kifejtette. Az intézmény tavaly elesett a közművelődési érdekeltségnövelő támogatástól, de idén szerencsére nagyobb összeghez jutottak. A 115 ezer forint lehetővé teszi, hogy 2018-ban valamivel több dokumentumot tudnak beszerezni a település könyvtárában. Az olvasóknak fontos szempont, hogy ne csak a régi, hanem minél újabb olvasnivalókat találjanak a polcokon – közölte. Hozzátéve: A rendezvényeknek is nagy szerepe van abban, hogy ne csökkenjenek a látogatottsági statisztikai mutatók, viszont attól még nem emelkedik a beiratkozók száma.
Az emberek a klasszikus értelemben vett könyvtárhasználat oktatása iránt kevésbé fogékonyak, ellenben a szakember nagyobb jelentőségűnek tartja egy-egy téma köré felépített élményalapú órák megtartását.
Nincs még egy olyan intézmény, amely pontosabban mutatná meg a társadalomban bekövetkező változásokat, mint a könyvtár. Az olvasási szokások, az érdeklődés alakulása mind hatással van a bibliotéka munkájára. A könyvtárnak jóval több feladata van azon kívül, hogy kölcsönözhetőek a dokumentumok, illetve néhány ehhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújtanak – jegyezte meg Kotekné Kalmár Zsuzsanna. Jelentős feladatot vállalnak az információs társadalom megalapozásában, ezenkívül a könyvtáraknak egyre nagyobb szerepet szánnak az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium tevékenységében.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.