Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Az iskolai életre is rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány

A Kapuvár Térségi Általános Iskola a 2021/2022-es tanévre három első osztály indítását tervezi Kapuváron. A Pátzayban Szalainé Major Henriett lesz az 1/a-sok osztályfőnöke. A gartai iskolában Vargáné Bakó Bernadett várja az 1/b-seket, Kapuiné Brányi Adrienn pedig a Széchenyiben indítja el az 1/c-t.

Kapuvári Pátzay és Széchenyi iskola négy végzős osztályából összesen kilencvenegy tanulót érint az idei továbbtanulás. 2021. február 19-én jár le az általános iskolások középiskolai jelentkezési határideje. Március 22-én és 23-án még meg lehet változtatni a sorrendet, április 30-áig pedig az általános iskolák és maguk a tanulók is megkapják az értesítést a sikeres felvételről.
Horváth László szerint a pandémiát megelőzően sokkal könnyebb volt az iskolaválasztás, mert nemcsak másfélék voltak az egyes iskolatípusok, hanem olyan szülői értekezleteket tartottak, amelyeken bemutatkozhattak a leendő intézmények a szülőknek és a gyerekeknek, másrészt pedig a szülőkkel közösen töltötték ki a továbbtanulási nyomtatványokat. A koronavírus-járvány miatt megváltozott ez a jól bevált folyamat. A személyes találkozók helyett a középiskolák rengeteg szakmai tájékoztató anyagot bocsájtottak az általános iskolák számára, de a diákok online formában is megkapták az eligazításokat.

A kilencvenegy nyolcadikosból tizenhárman jelezték gimnáziumi továbbtanulási szándékukat. Szakgimnáziumba negyvenheten adták be jelentkezésüket, szakképző iskolába pedig huszonkilencen mennének. Egy fiatal a szakiskolát célozta meg, egyetlen diák viszont nem szeretne továbbtanulni, akit ráadásul kötelezni sem lehet rá, mivel betölti a tankötelezettségét a tanév során.

A tanároktól és a tanulóktól is nagyfokú alkalmazkodást igényel a pandémiás helyzet, ezért nagyon várják már, hogy visszatérhessenek a régi, megszokott iskolai keretekhez. Mindenkinek hiányoznak azok a közösségi programok is, melyek színesebbé tették a mindennapokat. Itt van a farsangi bálok időszaka, mely korábban milyen nagy élményt jelentett az alsó és felső tagozatra járó tanulóknak, erre viszont most nincs lehetőség – jegyezte meg az intézményvezető. Az iskola tavaly és idén is nyert a „Határtalanul!” pályázaton, amit már tavaly is el kellett halasztaniuk. Egy évvel ezelőtt még abban bíztak, hogy az akkori hetedikesek legalább idén élhetnek a lehetőséggel, de úgy néz ki, hogy 2020 tavaszán is elmaradnak a tanulmányi kirándulások.
A Kapuvár Térségi Általános Iskolában szerencsére kevés gyereknél igazolták a koronavírus-fertőzést. Megközelítőleg a pedagógusok húsz százalékát érintette a járvány, közülük is többen azért kényszerültek karanténba, mert közvetlen környezetükben fertőzött személyt találtak.

Mivel az élet minden területét érinti a koronavírus-járvány, az általános iskolai beiratkozás is másként zajik az idén. „Békeidőszakban” a pedagógusok már az év első hónapjában óvodai látogatásra indultak, hogy megismerkedjenek a leendő elsősökkel. Utána maguk az érintettek érkeztek viszont látogatásra az iskolákba, ahol játékos programokkal kedveskedtek a kicsiknek. Az általános iskolák mindent elkövettek annak érdekében, hogy a nagycsoportos óvodások megismerkedjenek az iskolai környezettel.
2021-ben levélben tájékoztatják a gyerekeket és szüleiket, akik személyesen nem győződhetnek meg a lehetőségekről, ezért idén valamivel nehezebb meghozniuk a döntést. A leendő elsős tanító nénik a facebookra feltöltött rövid videóban mutatkoznak be az óvodásoknak és szüleiknek.

Beküldés dátuma: 2021. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek