Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az idősek ragaszkodnak házigondozójukhoz

Vásárosfalun régi hagyománya van a házigondozói ellátásnak. Molnár Sándor több cikluson átívelő faluvezetői teendőinek mindjárt az elején szembesült a problémával: az idős embereknek ha élnek is rokonai a faluban, nem biztos, hogy el tudják látni, tehát kell a családnak a külső segítség. A szociális otthonok sokak számára elérhetetlenek, és ha be is kerülne az éltes korú ember, nem biztos, hogy az ottani körülmények között feltalálja magát. A jelzőrendszeres segítségnyújtástól szintén sokan idegenkednek, hiszen a személyes találkozót nem lehet pótolni semmivel. A polgármester megérti, és mélyen átérzi  vásárosfalu korosabb lakókinak gondjait, ezért mindig arra törekedett, hogy a törvények betartása mellett csökkentse a gondozottak kiszolgáltatottságát. Szerinte a magatehetetlen embereknek az ötös lottó nyereményével is felér, ha valaki rájuk nyitja az ajtót reggelente.
A község vezetője úgy gondolja, hogy az egész falu jól járt azzal, hogy 2006-ban elvállalta a házigondozói teendőket Zongor Zoltánné, aki napjainkban összesen tizenhárom, napi szinten pedig kilenc személyt látogat rendszeresen. Az ápolónői végzettséggel rendelkező Erzsike ha kell, beadja az inzulint, bevásárol, beszerzi a gyógyszereket, sétálni indul az ellátottakkal, segít a takarításban. – Sokat beszélgetünk, és miközben a régi dolgokról mesélnek, több mindent megtudok a falu korábbi életéről – említette a házigondozó. Plusz gondozottat már nem tud vállalni, de ha megkérik valamire, azt munkaidő után is megcsinálja. A mozgékonyabb gondozottakat meghívják a helyi klubba, ahol programokat szerveznek számukra.
Zongor Zoltánné Erzsike azon kívül, hogy szakszerűen foglalkozik a rászorultakkal, nagyon aktív közösségi ember, szinte képes befolyásolni az egész település hangulatát. Az idősek megszerették, ragaszkodnak hozzá, s ha néhanapján szabadságra megy, rögtön hiányolják.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.