Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Az idősek is kezdik komolyan venni a veszélyhelyzetet

A koronavírus járvány miatt áprilistól átmenetileg a kistérség háziorvosainak bevonásával látják el a kapuvári orvosi ügyeletet. A Rábaközi Televízió nézőit Patyi Tiborné ügyeletvezető tájékoztatta a legfontosabb változásokról.

Három győri intenzív osztályon dolgozó, ugyanakkor Kapuvárra is átjáró ügyeletes orvos jelezte, hogy nagy szükség van rájuk a megyeszékhelyen, ezért a Rábaközben innentől nem számíthatnak a segítségükre. Szintén gondot jelentett volna az ügyeleti rend összeállításában, ha lenne náluk 65 év feletti ügyeletet vállaló orvos, de ez a problémakör Kapuvárt nem érinti.
A dolgozók védelmének érdekében folyamatosan próbálkoznak a védőeszközök beszerzésével a kapuvári orvosi ügyeleten.
– A vezetőség mindent megtesz annak érdekében, hogy a dolgozók el legyenek látva a megfelelő védőfelszerelésekkel és ahogy sikerül, egyből fogják nekünk küldeni – fogalmazott Patyi Tiborné. A szakápolók és az orvosok nagyon leterheltek, ráadásul az ügyeletet másodállásban vállalják el.

Amennyiben tüsszög, náthás valaki, esetleg belázasodik és felső légúti megbetegedésben szenved, semmikép ne menjen el a háziorvoshoz vagy az ügyeletre, hanem először telefonon érdeklődjön.
– Az ügyeleten képzett mentő szakápolók, mentőtisztek dolgoznak, akik részletesen kikérdezik a beteget és eldöntik, hogy mentőt küldjenek-e, vagy átirányítják a háziorvosi ügyelet orvosához. Azt szoktuk mondani, hogy amennyiben tüneti kezelésre nem szűnik a panasz vagy rosszabbodik, akkor újra kell jelentkezni a háziorvosnál. Ha a panaszok fokozódnak, nehézlégzés lépne fel, ami a koronavírus egyik súlyos tünete lehet, akkor minden esetben mentőt fognak küldeni érte – fogalmazott Patyi Tiborné.
Az ügyeletvezető úgy tapasztalta, hogy eleinte sok idős ember járkált a városban, de azóta megváltozott a helyzet és komolyabban veszik az otthon maradásra buzdító felszólítást.
A szakember úgy gondolja, hogy elővigyázatosságból érdemes hordani a maszkot, ezért aki teheti, védje magát. A másik fontos dolog a kézmosás: bő meleg vízzel és szappannal, és ha nincs kézfertőtlenítőnk, a szappan is elegendő, csak alapos legyen a tisztítás. Mivel a vírus a nyálkahártyán keresztül fertőz, támadja meg a szervezetet, ne nyúljunk az arcunkhoz.

Beküldés dátuma: 2020. 03. 30.

További hírek