Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az emlékek leltára a 160. évfordulóra kiadott könyv

A pályázati forrásból és támogatásból elkészült kiadvány jelentős részét a képekkel illusztrált iskolatörténeti összefoglaló adja. Bartos Ilona igazgatónőnek A padlás titkai a kedvenc fejezete, melyben  olyan régről fennmaradt “kincseket”mutatnak be, amelyek épp hogy el nem kallódtak az idők során. Ilyenek például azok a besárgult cédulákra írt feljegyzések, melyeket a szülők írtak a tanítóknak az 1930-as években. A visszaemlékezések volt és jelenlegi pedagógusokról szólnak. Az igazgatók névsorát Hetvényi István kezdi  1858-tól, s napjainkig bezárólag nyolc személy szerepel a listán. Ennél jóval hosszabb az intézményben tanító pedagógusok felsorolása, valamint egy oldalt kapott az adminisztratív és technikai dolgozók időrendben felsorolt jegyzéke. Az Alapítvány az Enesei Általános Iskoláért céljai közt szerepel a  Hetvényi-díj elnevezésű kitüntetés, melyet 1996-ban hozott létre a kuratórium azon nyolcadikas tanulók jutalmazására, akik kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkájukkal, valamint példamutató magatartásukkal érdemlik meg az elismerést. A jubileumi kiadványban a tizenhét díjazott fiatal néhány mondatos önvallomása is szerepel. A pár cikket bemutató sajtószemle után külön fejezetet kapott az iskola hagyományait felsoroló, naptárszerű összefoglaló. A könyvben az iskola alapításának 160.évfordulója alkalmából tartott rendezvényeket képes beszámoló eleveníti fel. - A szabadidős programok közül megemlítjük a néptáncot és a színjátszó kört - jegyezte meg az igazgató, aki a folytatásban elmondta, hogy a gyerekek emlékkönyvszerű bejegyzései is szerepelnek a kötetben. Mivel az iskolai képzésnek kiemelt területe a német nyelvi oktatás és a számítástechnika, egy-egy bejegyzésrészt áldoztak ezekre a témákra. A jubileumi tanévben tanuló osztályok színes fotókon kerültek megörökítésre. Kevésbé látványos, de az érintetteknek érdekes lehet az az újabb névsor, melyben 1954-től vannak feltüntetve az egyes évfolyamokra járó gyerekek. Ezek között ilyen-olyan okból ismertté vált nevek is szerepelnek, s nem ritka a több mint harminc fős osztálylétszám sem.
Azok a diákok, akik a jubileumi könyv kiadásának évében aktív tanulói voltak az enesei általános iskolának, ajándékba kaptak egy-egy példányt, további kötetet pedig az intézményben lehet megvásárolni. A kiadvány szerzői arra a felismerésre jutottak, hogy érdemes  gyűjteni és dokumentálni az emlékeket, mert már néhány év távlatából is felértékelődnek .
Beküldés dátuma: 2011. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.