Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az egyház nagyobb létszámú közösségekre számít 2011-ben

A felnőttekből és gyermekekből álló közösségeknek nagy jelentősége van a mindennapjainkban, hiszen ezek a csoportok alkotják a legkisebb alapegységet. - Az Isten teremtő művében a család egy férfi és egy nő, illetőleg gyermekek közössége, mely az élet továbbadására irányul és a szeretetben gyökerezik - fogalmazott a plébános. Azáltal, hogy a felnőttek átadhatják hagyományaikat kései utódaiknak, biztos alapokat teremtenek a folytatáshoz. A kismartoni születésű Bak Tamás  káplánkodással töltött összes helyszínét nem sorolta fel, de elárulta, hogy Csornán is megfordult. Eleinte Beled és még öt környékbeli falu tartozott hozzá, 2005 nyarától pedig a kapuvári Gartára helyezték, s mindemellett átjár Babótra és Hövejre is.
A gartai templom család évéhez kapcsolódó programjai még meglehetősen képlékenyek, hiszen az esztendő elején tartunk, de az egyházközség eddig is szervezett családi napokat, továbbá minden hónap első szombatján kézművesfoglalkozásra várják a kisebbeket. A házasság előtt álló fiataloknak kéthetente szerveznek csoportos megbeszéléseket. Bak Tamás szerint Kapuvár ezen városrészén élő emberek még őrzik a hagyományokat, talán legismertebb a néptáncosok közössége, de régen könyves- és szeretettársulatok is jelen voltak. A plébános úgy látja, hogy a családok sem mentesek a gondoktól, épp ezért egyre nehezebb ezt a kis közösséget hosszú távon összetartani. Van, ahol a munkanélküliség a probléma, míg mások olyan távolra kerülnek, hogy ritkán lehet együtt a család. Ugyanakkor egyre több az ún.csonkacsalád, de az egyháznak hivatásából adódóan őket is meg kell látogatni. A lelkipásztort sokan keresik a plébánián egyéni gondjaikkal, számukra lelki vigaszt és néha anyagi segítséget nyújtanak - mesélte a riportalany.
Bak Tamás keresztelés, bérmálás vagy első áldozás alkalmával olyan emberekkel is találkozik, akiket korábban nem látott a templomban, de őket is meghagyja szabad döntésükben, ezért nem azzal a szándékkal áll szóba velük, hogy ettől kezdve kötelezőnek érezzék Isten házának látogatását. Általában közvetlenek az emberek a lelkipásztorral, mert tudják, hogy a neki elmondott gondjaik úgy sem jutnak tovább. A gartai pap arra biztatja a lakosságot, hogy keressék bátran plébánosukat, és hívják négyszemközti vagy családi beszélgetésre.
Bak Tamás arra számít, hogy jobban a családra fókuszálva 2011-ben talán közelebb kerülnek egymáshoz az emberek, és a közösségi kapcsolatok erősíteni fogják a bizalmat.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.