Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Az állatbarát csornai önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatása

Csorna vezetői felelős állattartásra ösztönzik az embereket. Reményüket fejezték ki, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kap ez a terület és további települések is követik példájukat.

A Szurkolók az Állatokért helyi csapatával korábban is jó kapcsolatot ápolt a csornai önkormányzat, s a csornai után az országos vezetőséggel is megismerkedtek. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin elmondta, hogy az erkölcsi támogatás mellett anyagilag is szerettek volna hozzájárulni a szervezet célkitűzéseihez.
Tavaly decemberben a Győri Állatmenhelyre is ellátogattak, ahol látták, hogy nagy szükség van a segítségre. Az ideális persze az lenne, ha minél kevesebb állatnak lenne szüksége az intézményi gondoskodásra és egyre több kiskedvenc élhetne családtagként az ember közelében – tette hozzá a polgármester.

– Úgy érzem ennek a témának a jelentőségét, az állatvédelem fontosságát senki előtt nem kell hosszan ecsetelni és bizonygatni. A mai napig számos olyan esetet hallunk és olvasunk országszerte állatkínzásokkal vagy helytelen állattartásokkal kapcsolatban, mely a jóérzésű embereket felháborítja. Általában ilyenkor az első gondolata az embernek mindig ugyanaz, hogy ezek az elkövetők miért nem kapják meg a kellő büntetésüket, és hogy aki megcsinálja ezt egy állattal, az jó eséllyel képes ugyanezt megtenni egy emberel is – mondta Major András.
– Sokan szigorúbb állatvédelmi törvényért kiáltanak. Az utóbbira rá lehet fogni minden problémát, de véleményem szerint nincs az a jogszabály, amely valaha képes lett volna önmagában megváltoztatni az emberi butaságot, primitívséget, vagy ha finomabban akarok fogalmazni, akkor megoldott volna egy komplex társadalmi problémát – tette hozzá az alpolgármester.
– 2010 után egyébként is számos szigorítással találkozhattunk az állatvédelem területén. Ide értem például a chipezésre vonatkozó előírásokat, a láncon tartásra vonatkozó szabályozást. Bár utóbbi kétségtelenül nehezen lekövethető szabályozás. Az állatok tenyésztésére, szállítására vonatkozó előírások is szigorításra kerültek – hangsúlyozta Major András.
Az alpolgármester úgy gondolja, hogy a korábbi állatvédelmi bírságok összege mára elveszítette visszatartó erejét. A magyar állatvédelmi törvény egyébként sokak szerint jobb számos európai ország rendelkezéseinél. Magyarországon a törvényi háttér elméletileg lehetővé teszi, hogy letöltendő börtönbüntetést kapjanak az állatkínzók, de a bírói gyakorlatban ez sajnos nagyon ritkán fordul elő.
– Ezzel kapcsolatban fel is tehetjük a kérdést, hogy a hatósági szervek mennyire felkészültek az állatvédelemhez köthető jogszabályok végrehajtására, mennyire hatékonyan tudnak és akarnak élni a jog lehetőségeivel, mert lehet, bármennyire szigorú egy törvény, ha azt nem tartatják be, akkor nem sokat ér – közölte a riportalany.

Csorna állatbarát önkormányzatként már az előző ciklus kezdete óta vizsgálta azokat a jogalkotási lehetőségeket és a felmerülő igényeket, melyeket figyelembe véve – megfelelő helyi szabályozás megalkotásával – helyben is biztosítani tudják az európai szintű állat-jóléti körülményeket, az állatok kíméletét és kínzásának tilalmát. A város nem titkolt célja, hogy példáját követve más önkormányzatok is nagy hangsúlyt fektessenek az állatvédelem területére.
– Véleményem szerint nagyon fontos az is, hogy a gyerekeket időben megtanítsuk a helyes és felelős állattartásra, például, hogy mindenki olyan kutyát vegyen csak magához, amelyről tudja, hogy hogyan kell tartani. A cél az, hogy megismerjék a chipezés és az oltások fontosságát, vagy az ivartalanítás jelentőségét. Bízom benne, hogy egyre több helyen fordítanak nagyobb figyelmet erre a területre.

A Szurkolók az Állatokért 200 ezer forint, a Győri Állatmenhely pedig 600 ezer forint anyagi támogatást kapott tavaly év végén a csornai önkormányzattól. A szervezetek az összeget arra fordíthatják, amire leginkább szükségük van: lehet az állatorvosi ellátás vagy éppen kutyatáp megvásárlása.
Csornán abban bíznak, hogy példájukat látva a többi önkormányzat is hasonlóan cselekszik a jövőben.

Beküldés dátuma: 2020. 01. 21.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek