Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Átadták a felújított tűzoltófecskendőt Bágyogszováton

Aki a neves napon tévedt be a faluba, és nem ismerte a sokadalom szándékát, az is hamar felismerte, hogy mi az összejövetel központi tárgya, mert a lóvontatta tűzoltófecskendő mögé sorakozott fel a falu népe, s ha nem is szabályosan, de nagyjából ütemre masíroztak. Mögöttük a jánossomorjai fúvószenekar, a menet végén pedig a nyakkendős elöljárók integettek a kamerát tartó kollégánk felé. Miután az ünnepség helyszínéhez érkezett a sor, vékony pallókon gurították át az utat kísérő árkon a becses darabot. A 4244-es sorozatszámmal ellátott tűzoltófecskendő anno 1898-ban készült a soproni Seltenhoffer Frigyes Fiai  műhelyben. A 260 ezer forint anyagköltséggel járó társadalmi munkát 18-an vállalták Az összefogás eredményeként nemcsak a tűzoltókocsi újult meg, hanem elkészült a környezettel harmonizáló filagória, valamint restaurálták a szováti templom Szent Flóriánt ábrázoló festményét.
Németh István plébános a szabadtéri építmény alatt kérte szent Flóriánnak a közbenjárását, hogy nyújtson védelmet a tűzoltóknak, majd a misén arra szólította fel a híveket, hogy vizsgálják meg lelkiismeretüket és gyakoroljanak bűnbánatot. Miután Torma József, a Bágyogszovátért Közhasznú Egyesület elnöke felsorolta a köszöntésre méltó vendégek neveit, hivatalosan is megnyitotta az ünnepséget. Kozma Norbert szavalata után Takács Csaba lépett a mikrofon mögé. A Bágyogszováti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a lánglovagok védőszentjét méltatta, majd rátért a helyi  önkéntesek szervezetté alakulásának történetére. A megszólaló hozzáfűzte: régen a nádas házak, takarmányos pajták, kazlak okozták a bajt, majd a villámcsapás és a szabálytalan tüzelőanyag-tárolás, gázrobbanás adott munkát a tűzoltóknak. – Bár a tűzoltást, mentés és kárelhárítást ma már hivatásos tűzoltók végzik, adott esetben mégis igénylik az önkéntesek segítségét – fogalmazott az elnök. – Községünk köztere is gazdagodott, színesedett ezáltal, bízom benne, hogy az utókor számára meg tudjuk őrizni ezt a muzeális tűzoltófecskendőt – ezt már Horváth László polgármester tette hozzá. Egység a  szándékban, az akaratban és a cselekedetben – e gondolatok jegyében adta át Bágyogszovát elöljárója a képviselő-testület nevében a csapatzászlót, amely a testületi szellemet, az összetartozást, az egységet testesíti meg.
Az ünnepség végén Kiss Gábor, az önkéntes tűzoltók parancsnoka dicséretben és tárgyjutalomban részesült.  A díjazott 1969 óta tagja a helyi tűzoltók csapatának, 1982-től pedig a parancsnoki teendőket látja el. A civilben ács-állványozó szakember készítette a filagória faszerkezetét, valamint irányítása alatt fejezték be a tetőfedést és a bádogosmunkát, sőt, még az alapozást is a helyiek vállalták. Kiss Gábor a hosszú ideig a tűzoltószertár mélyén nyugvó tűzoltófecskendőről elmondta: 113 éve került a faluba, és a ‘70-es évek elején váltotta fel az első motoros berendezés.

Beküldés dátuma: 2011. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.