Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Átadták a felújított tűzoltófecskendőt Bágyogszováton

Aki a neves napon tévedt be a faluba, és nem ismerte a sokadalom szándékát, az is hamar felismerte, hogy mi az összejövetel központi tárgya, mert a lóvontatta tűzoltófecskendő mögé sorakozott fel a falu népe, s ha nem is szabályosan, de nagyjából ütemre masíroztak. Mögöttük a jánossomorjai fúvószenekar, a menet végén pedig a nyakkendős elöljárók integettek a kamerát tartó kollégánk felé. Miután az ünnepség helyszínéhez érkezett a sor, vékony pallókon gurították át az utat kísérő árkon a becses darabot. A 4244-es sorozatszámmal ellátott tűzoltófecskendő anno 1898-ban készült a soproni Seltenhoffer Frigyes Fiai  műhelyben. A 260 ezer forint anyagköltséggel járó társadalmi munkát 18-an vállalták Az összefogás eredményeként nemcsak a tűzoltókocsi újult meg, hanem elkészült a környezettel harmonizáló filagória, valamint restaurálták a szováti templom Szent Flóriánt ábrázoló festményét.
Németh István plébános a szabadtéri építmény alatt kérte szent Flóriánnak a közbenjárását, hogy nyújtson védelmet a tűzoltóknak, majd a misén arra szólította fel a híveket, hogy vizsgálják meg lelkiismeretüket és gyakoroljanak bűnbánatot. Miután Torma József, a Bágyogszovátért Közhasznú Egyesület elnöke felsorolta a köszöntésre méltó vendégek neveit, hivatalosan is megnyitotta az ünnepséget. Kozma Norbert szavalata után Takács Csaba lépett a mikrofon mögé. A Bágyogszováti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a lánglovagok védőszentjét méltatta, majd rátért a helyi  önkéntesek szervezetté alakulásának történetére. A megszólaló hozzáfűzte: régen a nádas házak, takarmányos pajták, kazlak okozták a bajt, majd a villámcsapás és a szabálytalan tüzelőanyag-tárolás, gázrobbanás adott munkát a tűzoltóknak. – Bár a tűzoltást, mentés és kárelhárítást ma már hivatásos tűzoltók végzik, adott esetben mégis igénylik az önkéntesek segítségét – fogalmazott az elnök. – Községünk köztere is gazdagodott, színesedett ezáltal, bízom benne, hogy az utókor számára meg tudjuk őrizni ezt a muzeális tűzoltófecskendőt – ezt már Horváth László polgármester tette hozzá. Egység a  szándékban, az akaratban és a cselekedetben – e gondolatok jegyében adta át Bágyogszovát elöljárója a képviselő-testület nevében a csapatzászlót, amely a testületi szellemet, az összetartozást, az egységet testesíti meg.
Az ünnepség végén Kiss Gábor, az önkéntes tűzoltók parancsnoka dicséretben és tárgyjutalomban részesült.  A díjazott 1969 óta tagja a helyi tűzoltók csapatának, 1982-től pedig a parancsnoki teendőket látja el. A civilben ács-állványozó szakember készítette a filagória faszerkezetét, valamint irányítása alatt fejezték be a tetőfedést és a bádogosmunkát, sőt, még az alapozást is a helyiek vállalták. Kiss Gábor a hosszú ideig a tűzoltószertár mélyén nyugvó tűzoltófecskendőről elmondta: 113 éve került a faluba, és a ‘70-es évek elején váltotta fel az első motoros berendezés.

Beküldés dátuma: 2011. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.