A rábaközi gazdák gombás megbetegedésre gyanakodnak a búza idei minőségével kapcsolatban, mely meg sem közelíti a tavalyi
szintet – mondta Gál Imre, aki a mostani szezonban saját területeik megművelése mellett, 800 hektáron vállalt béraratást.
A közel ezerötszáz hektáron gazdálkodó Gál Imre őszi árpa, tavaszi árpa, repce, búza, napraforgó és kukorica termesztésével foglalkozik. A többi terményhez hasonlóan a búza termésátlaga is jónak mutatkozik, viszont a minősége nem éri el az ún. malmi 1-es színvonalat. A családi gazdálkodás a csúcsidőben is csupán hat embert foglalkoztat, a megnövekedett feladatokat pedig két nagy teljesítményű kombájnnal, valamint három traktorral és pótkocsis teherautókkal látják el.
Úgy tűnik, a szezonális munkával nincs gond, viszont a betakarított termény tárolása már nehézkesebb dolog. A nem magyar tulajdonú cégek úgy veszik át a gabonát, hogy árat sem mondanak, ami rendkívül kiszolgáltatottá teszi a hazai gazdálkodókat. Gál Imre szerint ezen mindenképpen változtatni kell.
– Tisztelet a kivételnek, de a tisztesség már rég kiveszett ebből a társadalomból. A tavalyihoz képest kb. 25 százalékkal alacsonyabbak az árak, a termelési költségek pedig nagyjából ennyivel magasabbak. A búza felvásárlási ára idén a minőségtől függően 4000-4500 forint. Ez tavaly 1000 forinttal több volt – panaszolta a kapuvári gazda.
Hozzátette: ha a búza bekerül a kereskedelmi láncba, onnantól követhetetlen az útja, de a magyarországi ellátás talán idén is biztosítva lesz. Gál Imre sok értelmét nem látja a közvetlenül külföldre történő értékesítésnek, mert az árak nagyjából megegyeznek a hazaival, legfeljebb az euró átváltásán lehetne valamennyit nyerni.
Riportalanyunk a kormány gazdák érdekében tett intézkedéseit nagyon köszöni, de nézete szerint „ezeket keményebben kellene betartatni”. Hiányolja a helyi gazdák részvételével megalakult bizottságok működését, amelyek ellenőriznék a földvásárlásokat és vétójogukkal akár meg is akadályozhatnák a kérdéses ügyleteket.
Az ízek mestereit semmi nem állíthatja meg, akik még a koronavírus-járvány idején is főztek.
Az ízek mestereit semmi nem állíthatja meg, akik még a koronavírus-járvány idején is főztek.
A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Csukás Zoltán MezőgazdaságiTechnikum és Szakképző Iskola idei nyári gyakorlatán negyven tanuló vett részt: a gépész-gépésztechnikusok és gazdák.
Az óvodában tavaly és idén olyan játékokat cse-réltek le, amelyeket még a jelenlegi polgármester is használt gyermekkorában.
– Ez az igazi búcsú, mondjuk ki! Amikor életben tartjuk a hagyományainkat, ezért szeretnénk tovább vinni – mondta Tóth Imre, Kapuvár alpolgármestere a Hagyományőrző Szent Anna-napi búcsú délutáni megnyitó rendezvényén.
A korábbi években a csornai Széchenyiben tartották az Erzsébet-táborokat, de idén az Arany János iskola volt a gyermekek „főhadiszállása”, ahol olyan nagy termet biztosítottak számukra, hogy bőven elfért még negyvennél is több táborozó.