Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A vadásznak a jó lövés elengedhetetlen

Bebes Béla szűkebb és tágabb rokonságában senki sem űzte az általa választott foglalkozást, és a tizenéves fiatalnak először az erdészet tetszett meg, s ráadásul akkor nem is volt olyan könnyű bejutni a választott intézménybe. A Beledi Nimród Vadásztársaság hivatásos vadásza gyórói születésű, a városnak pedig 1990 óta lakója. A soproni erdészeti szakközépiskolában erdő- és vadgazdálkodási technikusi minősítést szerzett. Jelenlegi munkahelyén 1985 óta dolgozik, és rá tíz évre megbízták a vadászmesteri feladatokkal is. A hivatásos vadászati tevékenységhez nincs kimondottan szükség középszintű erdészeti végzettségre, de az illető jó, ha rendelkezik az alapokkal, mert megkönnyíti a szakmában való boldogulást. Az erdőtelepítés és a fafajok ismerete sok pluszt jelenthet a vadásznak, hisz napja nagy részét a szabadban tölti.
Állampolgári jogon a 18 év felettiek állhatnak be a vadászok sorába, de természetesen kötelező számukra a vadász- és fegyvervizsga. Amennyiben befogadja tagjai közé valamelyik vadászegyesület, illetve földtulajdonosi közösség, akkortól pedig területtel rendelkező sportvadász lesz.

A Beledi Nimród Vadásztársaságnál szerencsére nem volt vadászbaleset.
Bebes Béla szerint ennek fő oka, hogy mindenki kiváló fizikális és mentális állapotban érkezik a területre, továbbá  maximálisan betartják a fegyverkezelés szabályait. A jó lövés amiatt is elengedhetetlen, hogy a vad a lehető leghumánusabban kerüljön terítékre, de ezenkívül alaposan ismerni kell a környezetet: milyen növények és állatok vannak arrafele. A golyós fegyverekkel nagyvadakra, a sörétessel pedig a kisebb állatokra szoktak vadászni. Az őszi és a téli hétvégenként tíz-tizenkét társas vadászatot rendeznek, amelyen alkalmanként húszan is összejönnek. A program a reggeli balesetvédelmi oktatással indul, majd a közös teríték után együtt távoznak a helyszínről.

A Beled környéki terület a vadlétszámot tekintve jó közepesnek számít, eredményeik pedig néha még ezt a szintet is meghaladják
Arra kell ügyelni, hogy ne szaporodjanak túl az állatok, de el se tűnjenek az adott területről. – Mi éves szinten 150 db őzet, 30 szarvasbikát, 50 vaddisznót, az apróvadak közül pedig 300 mezei nyulat és ugyanennyi fácánt lövünk – mondta a hivatásos vadász. A dúvadak közé tartoznak a rókák, valamint az egyéb szárnyas és szőrmés kártevők, valamint víziállatok. A lúd- és réceféléből egyre kevesebb kerül csővégre – tette hozzá. A hód jelenléte egyelőre nem okoz problémát, de ha nem változik a tendencia, lehet, hogy annyira elszaporodik, hogy a vízpartoknál komoly károkat fog okozni. A mezei nyúl szinte minden évben megjelenik a kukoricásban és a korai napraforgóban, amit nehéz kivédeni. Amennyiben bizonyítható, a vadásztársaság pénzben vagy természetbeni formában megtéríti a kárt a gazdálkodónak. Bebes Béla az érintetteknek azt javasolja, hogy ne várjanak sokáig, ha ilyent tapasztalnak, mert az elején még talán könnyebb védekezni.

Lehet, hogy a laikusok úgy gondolják: a vadászok egész nap járják az erdőt és  lőnek. Ez nem ilyen egyszerű! De akkor mégis mivel tölti a napját a hivatásos vadász?
Rá vár minden olyan feladat, amely a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos, például a vadászati berendezések építése és karbantartása, az állatok etetése, a vadkárok elhárítása, a hazai és külföldi vadászok kísérése és a programok szervezése. A vadászatokat úgy kell koordinálnia, hogy a társaság is jól járjon, de a több száz kilométerről ide utazó szakmabeli emberek is jó érzéssel távozzanak a nap végén. A korábbiak alapján éves vadgazdálkodási tervet készítenek, melyben rögzítik, hogy az előttük álló esztendőben milyen vadfajokat lehet lelőni és mekkora mennyiségben. A vadászati idény március elsején kezdődik és a következő év február végéig tart.
A törvény újból megengedi a csapdák felállítását, de a valódi élmény inkább a csoportos vadászaton keletkezik, amikor nagy mennyiségű és értékes a teríték. Bebes Béla egyelőre nem büszkélkedhet aranyérmes vaddal, de ami késik, nem múlik. A lényeg, hogy tevékenységével elégedett, s nemcsak ő, hanem munkáltatója is, a szakmában eltöltött huszonhét évével pedig elég rutinos szakembernek számít. És mit csinál, amikor nem vadászik? Vadra lő, mert ez nemcsak a munkája, hanem a hobbija is. Ezenkívül szívesen szurkol a beledi focicsapatnak, és ha még több ideje lenne, akkor pecázna.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.