Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A tanulók és a tanárok egyaránt jól vizsgáztak a csornai Kossuth iskolában

A csornai Kossuth iskola igazgatója szerint duplán szerencsés a helyzetük, mert nemcsak piacképesek az általuk oktatott szakmák, hanem a helyi gazdasági környezet is lehetővé teszi a végzősök számára, hogy rövid időn belül munkát találjanak. Május 11-én indult a vizsgaidőszak, és a tanulók június 12-én kapják kézhez a bizonyítványukat.

A Soproni Szakképzési Centrum Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolájában is átálltak az online rendszerre március közepén. Göncz Tibor szerint kollégái nagyon ügyesen, rugalmasan és rendkívül gyorsan, egyetlen hétvége alatt felkészültek erre a feladatra. A rendelet megjelenése után már az első hétfői napon elkezdték az oktatást, és azóta is ezt a módszert alkalmazzák.
Arra az esetre is felkészültek, ha esetleg szüksége lett volna valakinek számítógépre vagy valamilyen technikai berendezésre, de a gyerekek többsége legalább a digitális anyagok továbbítására alkalmas mobiltelefonnal rendelkezik.
A tananyag továbbítása és visszaküldése nem történt meg mindig a határidőre, de igyekeztek rugalmasan viszonyulni a megváltozott helyzethez. Minden tanulóval sikerült felvenni a kapcsolatot, és azóta is zökkenőmentes az oktatás – tájékoztatott az igazgató.
A gyakorlati oktatás megszervezése már nehezebb volt. A szakmai kamara kétféle lehetőség ajánlott a termelőegységeknek: vagy online gyakorlati képzést biztosítanak, vagy pedig ha a körülmények lehetővé teszik, a szakképzőhelyeken fogadják a tanulókat. A Kossuth iskola felmérte az eshetőségeket, és ott, ahol nem tudtak megfelelni a higiéniai elvárásoknak, a tanárok és a gyakorlati képzőhelyek közösen látták el online tananyaggal a diákokat. Nekik viszont minden alkalommal válaszolni kell a feltett kérdésekre, miután tanulmányozzák a kiküldött anyagot, ami után ugyanúgy értékelik a teljesítményüket. Néha előfordultak olyan kisebb problémák, melyekről az igazgató a kollégái által összeállított heti beszámolókból értesült.
Az iskola tanulói öt szakma közül választhatnak: gépi forgácsoló, ipari gépész, szakács, cukrász és eladó. Az idei tanévben 60 tanuló kezdte meg a vizsgát. Az esemény megszervezése a kialakult rendkívüli helyzet miatt kicsit más mint ahogy a korábbi évek során történt.
Idén az iskolára hárult ez a feladat, ezzel együtt a vizsgaelnökök kijelölése is. – A vizsgaelnök és egy iskolai tag végzi a tanulók vizsgáztatását – tette hozzá Göncz Tibor. Elmondta, hogy 2020-ban nincs szóbeli vizsga, az írásbeli és gyakorlati feladatokat a miniszteri rendeletnek megfelelően bonyolítják le. Mindenkinek kötelező az egyéni védőeszközök használata, mint az arcmaszk és a gumikesztyű. Ezeket az írásbeli vizsgánál is alkalmazni kell. Idén több termet jelöltek ki az írásbeli feladatok elvégzésére, ahol alaposan kifertőtlenítenek. A gyakorlati vizsgán további elvárás a megfelelő távolság betartása.
Mindemellett arra is lehetőséget adtak, hogy ha a tanuló videofelvétellel dokumentálja az otthoni munkafolyamatot, akkor ezt a vizsgaremeket is elfogadják tőle.

A szakács tanulók esetében olyan indukciós főzőfelületet biztosítottak, amelynek segítségével be lehet tartani az előírt távolságot. Egy eszközt egyszerre csak egy tanuló használhat, legyen ez mérőeszköz vagy valamilyen munkadarab, utána fertőtleníteni kell, majd ismét visszatesszük, vagyis használatba kerül. Az ipari gépész vagy a gépi forgácsoló tanulók gyakorlati vizsgáján a tanműhelyben úgyis mindenkinek saját szerszámkészlete van és csak ezeket használják a tanulók.
Televíziós forgatásunkkor az eladók vizsgája már sikeresen lezajlott, ami annyiban szerencsés, hogy egyébként sincs írásbeli vizsgájuk, gyakorlati tudásukról pedig az iskolában adtak számot.

Göncz Tibor külön megköszönte Kiss Zoltán és Kovács Tamás munkáját, akik a virtuális ballagást szerveztek a végzősöknek. – Ez a ballagás percre pontosan akkor kezdődött, amikor az iskolai tanrend szerint szerettük volna megtartani. A11 órakor kezdődő ünnepség a visszajelzések szerint is sikeresnek tekinthető. Kollégáim nagyon odateszik magukat ebben a rendkívüli helyzetben. Tanulóink és tanáraink egyaránt jól vizsgáztak – állapította meg a Kossuth iskola igazgatója, aki szerint a tanulók és a szülők is érzékelik, hogy piacképes szakmát lehet náluk tanulni, mert idén több mint 70 tanulót sikerült beiskolázni az általunk oktatott szakmákra.

A diákok jelenleg a 3 + 2-es képzési struktúra szerint tanulnak, vagyis a komplex szakmai vizsgát követően 2 esztendőn át felkészülhetnek az érettségire is. A Kossuthban több mint 20 tanuló döntött úgy, hogy folytatja tanulmányait az érettségiig.
2020 szeptemberétől azonban változik a képzési forma: Marad ugyan az öt szakma, de a 9. évfolyamon még nem ezek szerint, hanem ágazatonként történik az oktatás. A 9. végén ágazati vizsgát tesznek a tanulók, majd ezután választhatnak konkrét szakmát: eldöntik, hogy cukrászok, szakácsok, ipari gépészek vagy gépi és CNC forgácsolók szeretnének lenni. 2020 szeptemberétől a gépi forgácsoló elnevezés gépi és CNC forgácsoló szakma lesz.

Beküldés dátuma: 2020. 05. 27.

Kapcsolódó hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés