Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A szili citerazenekar várja az új tagokat

A régi autentikus népdalok, valamint a citerazene terjesztése és a fiatalokkal való megismertetése a legfontosabb célja a Szili Linkószer Citerazenekar Egyesületnek. A tagság nagy sikernek tekinti, ha a gyerekekkel meg tudja szerettetni ezt a fajta muzsikát, mely a közösségi együttlétről és a közös munkáról is szól.

A Szili Linkószer Citerazenekar Egyesület szeretne megfelelni az alapszabályzatában foglalt célkitűzéseinek, ezért évek óta oktatják az iskoláskorú gyermekeket. Hangszereikkel rendszeresen megjelennek az oktató-nevelő intézményekben, hogy népszerűsítsék a citeramuzsikát.
– Örömünkre szolgál, hogy sok gyerek nevelkedett a kezünk között, akik közül többen csak azért hagyták abba a zenélést, mert megkezdték felsőfokú tanulmányaikat, vagy külföldön folytatják pályafutásukat. A gyerekek napjainkban is hasznos tagjai az egyesületnek, komoly munkát vállalnak a műsorainkban – mondta Gecsei Miklós, akinek unokája, Németh Anna szintén csatlakozott az egyesülethez. Kajtár Diána nagyobbik testvérétől kapott kedvet a citerához, és lassan hat éve, hogy belépett a csapatba. Az öt éve citerázó Szili Vince nagycsoportos korában próbálta kis először a hangszert, testvére Szili Gergő pedig kisiskolás korában próbálta ki a közös muzsikálást. Töreki Bence először csak hallott a citeráról, de mindenképpen szerette volna kipróbálni, ezért tagja lett az egyesületnek.
Általában tizennégy-tizennyolc fő vesz részt a citerazenekar életében, de pártolótagok is támogatják egyesületet, így több mint húszan állnak a citerazenekar mögött. A csapat évről évre azon dolgozik, hogy egy kis színfoltot vigyen a falunapok megszokott menetébe, ezért szívesen vállalják az önkéntes főzést és muzsikálást. Amennyiben van rá igény, részt vesznek a március 15-i megemlékezésen, az idősek napi rendezvényen és a karácsonyi műsoron egyaránt. Időnként felkérést kapnak a környékbeli és távolabbi településekről, mint például Budapestről vagy Pécsről, de külföldön is megfordultak már. Kapcsolatba kerültek több felvidéki együttessel, ezenkívül Ausztriába is hívták őket.
A egyesület számára kiemelkedő esemény volt, amikor 2010-ben a Csornán megrendezésre kerülő területi minősítőn arany fokozatot szereztek, 2012-ben pedig az országos minősítő versenyen vettek részt, amelyet arany, illetve arany páva minősítéssel fejeztek be. Utóbbit sikeresen védték meg a 2014-es egri összejövetel alkalmával. A sikerszéria ezután sem ért véget, mert 2016-ban Dunaszegen ezüst minősítést kaptak.
– Egyesületünk pünkösdkor fesztivált rendez a faluban rábaközi citerás találkozó néven, melyre nagyon sok citerás barátunkat meghívunk. Néhány esztendeje farsang idején nosztalgia nótaestet szervezünk. Tavaly barátságot kötöttünk a felvidéki Nyárasd községben lévő Sarló 82-es citerazenekarral és közösen neveztünk be egy pályázati kiírásra. Ennek kapcsán rendeztük meg Szilban az első nemzetközi népzenei fesztivált, melyen három felvidéki zenekar, Nyárasd, Ebed és Királyrév csapata, továbbá a kenyeri citerások vettek részt. Hosszú évek óta jó barátság fűz bennünket a Jókai pengettyű zenekarhoz, de ők betegség miatt nem tudtak eljönni. A továbbiakban is szeretnénk minél több rendezvényen részt venni – fogalmazott az alapító tag.
A citerazenekar a megalakulásától kezdve gondot fordít a finanszírozásra. Ennek okán mindenkitől tagdíjat szednek, de csak annyit, amennyit a pénztárcája elbír. Folyamatosan számíthatnak a helyi önkormányzat támogatására, mely a próbáik helyszínét is biztosítja. Előfordul, hogy előadásaikért fellépési díjat kérnek, de a pályázatokon is részt szoktak venni. Az elnyert összegeket a működési költségekre vagy a rendezvényekre fordítják. Az elmúlt esztendőben sikeresen próbálkoztak a Csoóri Sándor Alap programmal. A bevételekből hangszereket, fellépőruhákat, promóciós termékeket, kiadványokat is szoktak vásárolni, de utazásaik költségeit is ebből fedezik.
2005-ben merült fel először, hogy mivel régen is volt citerazenekar a faluban, és többen itt élnek azok közül, akik ismerik a hangszert, érdemes lenne ezt a szép hagyományt feléleszteni. Perlaki György, az egyesület jelenlegi elnöke, valamint Jakab László kezdte felépíteni a csapatot, majd csatlakozott hozzájuk Gecsei Miklós Páliból. A háromfős zenekar hamarosan fellépéseket is vállalt. Időközben felmerült az igény, hogy további tagokat toboroznának, valamint hangszervásárláson is kellett gondolkodniuk.

Az egyesület nyitott, ezért nagy szeretettel fogadják az új jelentkezőket, mindazokat, akik muzsikálni vagy énekelni szeretnének. Több fórumon olvasható hirdetésük, mely szerint várják az énekes kedvű, muzsikálni vágyó fiatalokat és idősebbeket. Nemcsak a sziliakra gondoltak, hanem a környékbeliekre is, hisz most is vannak közöttük kisfaludi, mihályi, páli, rábaszetmihályi és kemenesszentpéteri tagok. – Vidékiek jelentkezését is nagy szeretettel várjuk. A próbákat minden pénteken 5 órakor tartjuk Szilban, a Hunyadi tér 9. szám alatt – hangzott a riportban.

Beküldés dátuma: 2019. 03. 26.

További hírek