Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szabadságharc résztvevői megmutatták, hogyan kell összefogni

Méltó módon, és a kis településhez mérten nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a 164 évvel ezelőtt történt március 15-i eseményeket Edvén, amelynek ugyan  nincs a szabadságharcban elesett hősi halottja, de közel harmincan vették fel a nemzetőri egyenruhát, az 1926 és 1929 között elrendelt összeíráskor pedig négy honvédet soroztak be a hadseregbe – idézte fel a régi eseményeket Imre László polgármester, aki hozzátette: A településen úgy döntöttek, hogy nem tartanak közös megemlékezést valamennyi nemzeti ünnepünkön, de március idusán minden hazáért áldozatot vállaló hős előtt tisztelegnek. Kolozsváry Sándor ‘48-as honvédhuszár és neje a falu temetőjében kapta meg a végtisztességet. Az ő dédunokájuk volt Edve első szabadon választott polgármestere, néhai Kolozsváry Ernő.
A se iskolánk, se óvodánk kijelentésével  arra utalt a polgármester, hogy nélkülözik az értelmiségi gyűjtőbázist a településen, de ennek ellenére nívós ünnepségeket szerveztek. A társadalmi munkából sokan kivették a részüket, ezért sikerült ilyen szépen a mostani megemlékezés is.
Imre László ‘48 szellemiségét abból a szempontból is követendő példának tartja, hogy a magyarság a szabadságáért harcolva képes volt az összefogásra. A szegény embertől a földbirtokosig és a tanítótól a papig mindenki egyet akart, mint ahogy azok az edveiek, akik részt vettek az ünnepi műsoron, és rendezett sorokban vonultak a falu főutcáján az emlékműig, hogy fejet hajtsanak hőseik előtt.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.