Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szabadság maga a kötelesség - március 15-i megemlékezés Kapuváron

A ma élő ember számára a szabadság természetesnek tűnik, mert nem kellett megharcolnunk érte, elődeinktől örökül kaptuk. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett kapuvári megemlékezés szónoka arról a felelősségről beszélt, mellyel óvnunk, védenünk kell ezt a becses hagyatékot.

Kapuváron koszorúzással vette kezdetét a március 15-e alkalmából rendezett programsorozat. Az ünneplő közönség a Várkertben lévő ’48-as emlékműtől átvonult a Rábaközi Művelődési Központba, ahol a Térségi Általános Iskola Pátzay Pál Székhelyintézménye diákjainak ünnepi műsorával folytatódott a megemlékezés.
– Nekem jutott a méltóságteljes feladat, hogy beszédemmel megnyithatom Kapuváron az 1848-as történelmi eseményekre emlékező műsort. Ha megkérdezném a jelenlévőket, hogy melyik a magyarság legnagyobb ünnepe, biztos vagyok benne, hogy szinte kivétel nélkül a következőt válaszolnák: március 15-e. Hisz március 15-e az az ünnep, melyet minden magyar, éljen a világ bármely részén, a magáénak vall, melyet tiszta szívvel ünnepel. Ez az az ünnep, mely 171 éve összeforr a függetlenség és a szabadság gondolatával – fogalmazott Horváth László. A Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatója újkori történelmünk legmeghatározóbb és egyben szívünkhöz talán legközelebb álló eseményének ismertetésével folytatta: – 1848-ban a márciusi ifjak szabadságukért szembe szálltak az elnyomó hatalmakkal. Emléküket felidézve március idusán évről évre feltűzzük ruhánkra a kokárdát, újra és újra szívünkbe költözik a gondolat, milyen jó magyarnak lenni. A nemzeti színű szalagra nézve eszünkbe jutnak olyan hétköznapok rohanó világában elfeledett szavak, mint a hazaszeretet, a szabadságvágy, az összefogás, összetartozás. Egy picit mi is részeseivé válunk történelmünk nagy pillanatainak. Fülünkbe cseng a régi ünnepségek minden pillanata, felidézzük a történelemkönyvek mondatait, szinte magunk előtt látjuk, hogy Petőfiék elindulnak a Pilvax kávéházból. Az egyre növekvő tömeg legyőzi a cenzúrát, lefoglalja a Landerer nyomdát, majd osztogatja az időközben kinyomtatott 12 pontot. Csípős, esős időben, metsző szélben több tízezer emberrel együtt hallgatjuk a Nemzeti dalt, és a múzeumlépcsőn álló költővel együtt harsogjuk: „A magyarok istenére/Esküszünk,/Esküszünk,hogy rabok tovább/Nem leszünk!”.
Horváth László hangsúlyozta: Nincs köztünk olyan ember, aki ne tudná felsorolni a nap hőseit, az eseményeket. Szerinte kivétel nélkül azt kívánjuk, bárcsak ott lehettünk volna, bárcsak harcolhattunk volna a szabadságért. A szabadságharcot végül leverték, az a 171 évvel ezelőtti nap, illetve a harctéri győzelmek felerősítettek egy érzést, a nemzeti összetartozás érzését, mely azóta is töretlenül jelen van nemzetünk szívében.
– Legyünk ma büszkék minden magyarra, akik 1848-ban összefogtak, akartak és mertek tenni, akik erejüket megsokszorozva egy emberként álltak ki a szabadság elnyeréséért. A mi nemzedékünk számára a szabadság már természetesnek tűnik, hisz nem kellett harcolnunk érte, örökségül kaptuk azt. Ugyanakkor felelősség is, hiszen ezt az örökséget tovább kell adnunk gyermekeinknek, meg kell tanítanunk nekik, hogy a szabadsággal nemcsak jogok, hanem kötelességek is járnak. Meg kell tanítanunk nekik, hogy a szabadság maga a kötelesség. Kötelesség a haza és az egész nemzet felé – hangzott a köszöntőben.
Az iskolaigazgató büszkén beszélt az intézmény diákjairól, akik ünnepi műsorukkal hozzájárultak ahhoz, hogy kortársaik megértsék a forradalom magasztos eszméjét, hisz 1848. március 15-e nemcsak egy dátum a naptárban. Mint fogalmazott: Sokkal több annál! Erőt ad és hitet, hogy mi magyarok csodákra vagyunk képesek.

Beküldés dátuma: 2019. 03. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.