Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Rábaközi Televízió riportja Hámori György polgármesterrel

Hámori György polgármester a helyiek megértését kérte a Kapuváron viszonylag nagy területet érintő felújítások miatt, hiszen a kaotikus közlekedési helyzet csak átmeneti, mert ha elkészül, a lakók birtokukba vehetik a megszépült városközpontot. A kivitelező a vállalt határidők betartásával azt szeretné, ha mielőbb átadhatnák a beruházást. A járások kialakítására vonatkozó törvény megjelenését hosszas társadalmi egyeztetés előzi meg. Kapuváron a jegyző koordinálja annak a csapatnak a munkáját, amely gyűjti és rendszerezi az erre vonatkozó észrevételeket. Az óvodát továbbra is a helyhatóság fogja működtetni, de az oktatási intézményeknél jelentős változás várható. A legutóbbi információ szerint a pedagógusok bérét az állam fizeti, az iskolaépületek fenntartását pedig lélekszámtól függően vagy az állam, vagy az önkormányzatok finanszírozzák.  A polgármester beszélt a hivatal dolgozóinak szabadságolási rendjéről is. A jó szervezésnek köszönhetően a kapuvári városházán zavartalanul intézheti a lakosság ügyes-bajos dolgait, miközben a köztisztviselők jelentős része a pihenőidejét tölti.

Hámori György tiszteletben tartja a képviselők véleményét, de pár gondolatban reagált Csákány Annamária képviselő asszony múlt havi nyilatkozatára. A jobbikos képviselő asszony többek között érintette az iparűzési adó témáját. Ezt a vállalkozókra kivetett általános kötelezettségű közterhet Kapuváron biztos, hogy nem fogják emelni, már csak azért sem, mert a törvényben meghatározott maximumon van. – A város az iparűzési adót az adóhatóságnak beküldött bevallások alapján szabja meg – fogalmazott a polgármester, aki elvben akár még egyet is ért a képviselői felvetéssel, mert szerinte sem jó, ha a multi cégek uralják a piacot a helyi vállalkozókkal szemben, de az önkormányzatok törvények alapján működnek, ezért nekik maradéktalanul be kell tartaniuk a szabályozókat. A képviselő asszonynak meg kell értenie, hogy a település nem akarja plusz adóval sújtani a hazai és ezen belül a kapuvári vállalkozókat, s mivel az általa felvetett ingatlanadót csak úgy lehetne bevezetni, hogy helyi vállalkozót mindenképpen érintene, a város vezetése nem tartja jónak ezt az indítványt. A képviselőnő azt is javasolta, hogy helyi vállalkozók szállítsák az étkezési alapanyagot a konyháknak. Hámori György a testületi ülésen, és más alkalommal több ízben elmagyarázta, hogy ezt a dolgot más szemszögből is nézni kell: lehet, hogy jó lenne a vállalkozónak, viszont többe kerülne a nyersanyagnorma árát megfizető szülőknek. Az intézmények vezetői felelős döntést hoztak, amikor olyan beszállítóval állapodtak meg, amely éven át garantálja a viszonylag alacsony árat.
A képviselőnő kifogásolta továbbá, hogy a testület az áprilisi ülésen 180 millió forintos eszközfejlesztést engedélyezett a kórháznak. Hámori György e téma kapcsán kifejtette, hogy ezt az összeget nem lehet másra fordítani, csak egészségügyi célra, ezért jobban jár a kórház a használhatatlan, amortizálódott berendezések cseréjével, mintha a meglévő forrást nem használná fel. A jobbikos képviselő attól tart, hogy az államosítás miatt nem maradnak helyben az újonnan beszerzett eszközök. A polgármester véleménye szerint pedig a kórház felhasználatlan pénze ugyanígy ki van téve ennek a feltételezett „veszélynek”, sőt, talán még hatványozottabban.
Megkezdődik a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás által felvett hitel törlesztése, de mivel a tényleges tevékenységet még nem ez a cég végzi, nincs bevétele. A probléma áthidalására a társult tagönkormányzatok – Kapuvárral egyetemben – közös pénzalapot hoztak létre, amit a vállalatnak öt éven belül kell visszafizetnie minden egyes településnek. – Igaz, hogy maga a szemétgyűjtés még nem indult meg, de a képviselő asszony helytelenül állította, hogy semmi sem történt Kapuváron, hiszen befejeződött a több százmillió forintos kistölgyfamajori rekultiváció, amiről a Rábaközi Televízió és a Rábaközi Magazin akkoriban részletes tájékoztatást adott. A polgármester képviselőnő azon kijelentését, miszerint a Kapukom ügyvezetője nem tudott elszámolni 20 millió forinttal, megalapozatlan kijelentésnek tartja. Nem lehet összehasonlítani a 2011-es tényszámot, az üzleti tervben szereplő kalkulált összeggel. Hámori György a Kommunális, Kommunikációs és Ipari Park Kft. elszámolását bíráló képviselőnőt megnyugtatta: nincs még egy olyan cég Kapuváron, de még a környéken sem, amely annyi alkalommal esett volna át komoly vizsgálaton, mint a Kapukom Kft.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.