Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Rábaközben járt Lengyelország budapesti konzulja

A lengyelek és a magyarok között nagyon szoros a kapcsolat, amelynek megtartásához Andrzej R. Kalinowski  is szerene hozzájárulni. Hazája sosem felejti el nekünk, hogy a II. világháború európai kezdetén az ő oldalukra álltunk.

A minap Jobaházára látogatott Lengyelország budapesti konzulja. Andrzej R. Kalinowski rábaközi körútja egyik fontos állomásának tekinti a Csornától nyolc kilométerre lévő községet, mert tudomására jutott, hogy értékes tárgyi és  szellemi hagyatékra lelhet ezen a vidéken, ezenkívül többen az emlékeikben hordozzák, s épp ezért a szívügyüknek is tekintik a 75 évvel ezelőtti eseményeket. A nagykövetség kutatást folytat azon lengyel származású katonák után, akik házasságkötésük révén itt maradtak hazánkban, s időközben magyar állampolgárokká lettek. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja olyan műemlékekről és tárgyakról is tud, amelyeket a lengyel menekültek ajándékoztak hálából a rábaközieknek. miseruha

Lengyelország idén szeptemberben ünnepi megemlékezést tart az 1939-es lengyel–német háborúról, melyben Magyarországnak kitüntető szerepe volt. Több mint százezer polgári menekült és katona talált otthonra hazánkban. A háború alatt a katonák továbbmentek a harcmezőkre, a civilek nagy része viszont hazánk északi és nyugati területein telepedett le.
A lengyel konzulátus mindent megtesz azért, hogy a fiatal generációk se felejtsék el: miként segítették a magyarok a lengyeleket.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.