Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A polgármesterek építő javaslataikkal járulnak hozzá a kormánybiztos munkájához

Az is nagy eredmény, ha a fiatalok nem költöznek el máshova, vagy szülőfalujukban települnek le hosszú távra – nyilatkozta Gyopáros Alpár, aki összefoglalta a rábaközi településeken elért eredményeket, kiemelve a kisebb falvaknak juttatott fejlesztési forrásokat.

– Tavaly csak a költségvetési forrásból 16 pályázatunk jelent meg, ami mellé két esetben sikerült európai uniós támogatást is szereznünk csapadékvíz-elvezetés és bölcsődei felújításra, valamint új építésére is. Hazai forrásból a legkülönbözőbb célokra lehetett pályázni: út- és járdafelújításokra, egyházi, valamint önkormányzati terek korszerűsítésére, tanya-, illetve falugondnoki járművek, orvosi eszközök beszerzésére – hangsúlyozta Gyopáros Alpár. A kormánybiztos országjárása idején elsőként vette célba a rábaközi településeket, ahol nagy aktivitást tapasztalt a polgármesterek részéről. Újító elképzeléseiket, hasznos tanácsaikat a kormánybiztos beillesztette a pályázati rendszerbe.
– Az ország egyes részeihez képest térségünkben kevésbé csökken a lakosság lélekszáma, de azért itt is előfordulnak olyan kisebb települések, ahol kevesebb gyermek születik. Ezeknek a községeknek kínál megoldást a falusi CSOK, hiszen egyre több meglévő házat újítanak fel a gyermekes családok. Az is nagy eredmény, ha nem költöznek el máshova, vagy szülőfalujukban települnek le hosszú távra – hangsúlyozta.
A mellékúthálózat-fejlesztési programnak köszönhetően tavaly számos útszakasz megújításába kezdtek a települések. Újdonság, hogy a falvakat és a városokat összekötő alsóbb rendű utakra is jutott pénz. Tavaly és idén összesen 100 milliárd forintból közel 700-800 kilométernyi mellékút-hálózati szakaszt hoztak rendbe a költségvetési keretből. A nagy felületű aszfaltburkolat javítási programnak köszönhetően 2020-ban további 300-400 kilométer hosszú szakaszon javulhat a közlekedés minősége.

Beküldés dátuma: 2020. 06. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek