Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A nyári szünidőben is a minél nagyobb gyakorlat megszerzése a cél a tangazdaságban

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Csukás Zoltán MezőgazdaságiTechnikum és Szakképző Iskola idei nyári gyakorlatán negyven tanuló vett részt: a gépész-gépésztechnikusok és gazdák. Számukra a fő profil a betakarítás megtekintése volt, illetve néhányan ki is vehették a részüket a feladatokból, így a szállításban közreműködtek.

Kisalföldi ASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tangazdaságában 80-85 hektáron foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel.
– Ezen a területen őszi búzát, repcét, illetve kukoricát termesztünk. A repce és a búza betakarítása megtörtént. Előbbiből 14,5 hektáron 2 tonna/hektár termésátlagot sikerült elérni. A repcét több területen takarítottuk be, így voltak jobb és gyengébb termésátlagok. A búza összefüggő 54 hektáros termésterületéről 7,2 tonna /hektárt sikerült elérni. Ez az átlag jónak mondható, de sajnos a minősége nem érte el a malmi elvárásokat, így takarmánybúzaként tudtuk értékesíteni – fogalmazott Perlaki Sándor. A Csukás igazgatója elsősorban az időjárásnak tudja be az eredményeket. Kollégái betartották a növénytermesztési technológiákat, továbbá maximálisan kihasználták a műtrágyázás és a növényvédelem nyújtotta lehetőségeket. A fő probléma a csapadékihány volt.

Mivel az iskola saját tárolókapacitással nem rendelkeznek, ezért az aratás után lehetőség szerint azonnal értékesítik a terményeket. Idén a szilsárkányi gabonatárolóba szállították a gabonát és onnét adták el. Az eladásból származó pénzösszeg a Soproni Szakképzési Centrum számlájára kerül, de az iskola bevételét képezi, ezért saját célra fogják fordítani.
Az intézmény tanulóit úgy osztották be az egész nyárra, hogy valamennyi munkaműveletben részt tudjanak venni, továbbá folyamatos legyen a tangazdaság és az iskola területén a karbantartás. A tanulók a legmodernebb kombájnokat is vezethetik a szakoktatók felügyelete mellett, illetve megismerhetik a gépekkel kapcsolatban felmerülő beállítási-üzemeltetési-karbantartási munkálatokat.
A hasonló profilú iskolákhoz képest megfelelő a Csukás gépparkja, mely természetesen folyamatos felújításra és cserére szorul. Az elmúlt években több traktort, pótkocsit, vetőgépet szereztek be, és tervben van a trágyaszóró és permetező beszerzése a közeljövőben.

Beküldés dátuma: 2022. 08. 02.

Kapcsolódó hírek

  • Stabil működés és ambiciózus jövő Csornán

    – Olyan költségvetés került az asztalra, amely biztosítja a település működését és garantálja a fejlődést – állapította meg Csorna város idei büdzséjéről Major András.

További hírek