Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A magyar kultúra tárgyi emlékeit kutatja

Gondos Béla a Gartai Népfőiskola Egyesület meghívására érkezett Kapuvárra, ahol a magyar kultúra tárgyi emlékeiről, ezen belül pedig a templomokról, várakról és kastélyokról tartott előadást. Eddig kiadott köteteit nem annyira művészettörténeti, hanem inkább idegenforgalmi megközelítésben írta meg, de mégsem útikönyvekről van szó – jellemezte maga a szerző a kiadványait. Az ismertető szövegek és a fotók a műemlékkutató gondozásában jelennek meg. A korábban újságárusként tevékenykedő Gondos Béla megemlítette írótársát, Horváth Zoltánt, aki a közös munkában kiadóként is közreműködik.
A népfőiskola előadója évtizedek óta, de nem hivatásszerűen foglalkozik a történelmi épületekkel. Magánemberként tett kirándulásai során annyira megragadták az élmények, hogy szerette volna jobban megismerni a témát. A magyarság szétszóródott emlékei után kutat a Kárpát-medencében, sőt egész Európában. A várak és a kastélyok mellett feljegyzi és lefotografálja az ábrázolásokat, a szobrokat, az idegen földben nyugvó hazafiak sírjait. A nyugdíjas könyvterjesztő ma már csak rendezvényeken árulja kiadványait, mellette viszont idegenvezetőként kalauzolja a turistákat. Szíve szerint sokfele menne, de útjai nagy részében az erdélyi tájakat érinti. Mint mondta: családja mindig is Budapesten élt, de a természetes érdeklődés nehezen befolyásolható.
Gondos Béla eddig megjelent közel húsz kiadványában más nagyobb földrajzi tájegységek is szerepelnek, de akkor érezné igazán jól magát, ha a teljes Kárpát-medencei műemlékkincset feldolgozhatná, amely szerinte negyven kötetet is megtöltene. Sosem próbálkozott a pályázatokkal, tehát tevékenységéhez saját erőből teremti elő az anyagiakat. Az olvasók érdeklődése nem hiányzik, de mivel csökken a vásárlási kedv, kicsit kockázatos a vállalkozása. Sikerként éli meg, ha előadásaival annyira felkelti az érdeklődést egy-egy épület iránt, hogy megindul oda a turisták hada. A kutató tudja, hogy terveit nem lehet egyetlen életpálya során maradéktalanul véghezvinni, de amíg tudja, folytatja a munkát.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.