Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A legkisebb településeknek is élniük kell!

Edve önkormányzata megalakulásakor megfogalmazta azokat a feladatokat, amelyeket mindenképpen szeretett volna megvalósítani a négy év során. Első helyen szerepelt e teendők között a faluház felújítása, s mivel tudták, hogy önerőből nem lesznek képesek  megoldani,  csak a megfelelő pályázatra vártak. A korszerűsítés nem ment zökkenőmentesen, mert az ezelőtt ötven esztendővel épült faluházat az idő vasfoga igencsak megkezdte. A tetőzet megbontásakor látták a további problémákat,  s hamar kiderült, hogy a támogatás és az önerő minderre nem lesz elég – mondta Imre László, Edve polgármestere, aki képviselő-társaival együtt úgy gondolta, hogy ilyen lehetőséget viszont nem szabad elszalasztani. A kivitelezőtől kapott újabb árajánlatot megelőzte a statikusok és egyéb szakemberek véleménye.

– Polgármester úr, rajtunk nem fog múlni! – reagáltak a kivitelezést végző cégek a település vezetőjének többszöri sürgetésére, pedig akkor még ők sem voltak másként: hitték is, meg nem is, hogy minden úgy lesz, ahogy szeretnék.
Az új födém felhúzását vállalta az önkormányzat, „mert ha már egyszer elhatároztuk, akkor szűk határidőn belül a faluháznak el kell készülnie „– hangzott az átadási ünnepségen.  – Ha kellett, mi is itt voltunk, és tettük a dolgunkat. Segítettünk a hulladék és a tetőanyag eltakarításában – mesélte Imre László. Amikor felkerült a fehér abrosz az asztalokra, a település lakói megnyugodtak, akikre mindig számíthatott a falu vezetése. De miért ez a nagy igyekezet? – merülhet fel a kérdés. A faluház az alig másfél száz lelkes település közösségi tere, mely nélkül nem képesek létezni. Itt kapott helyet többek között a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és a könyvtár, s a klubhelyiségekben találkoznak a civil szervezetek, egyesületek tagjai. – A ház elkészült, de nekünk még rengeteg dolgunk van – tette hozzá a polgármester, aki úgy gondolja, hogy a munka következő részével is meg fognak birkózni.

A száznegyven lelkes településen kevesebb mint két év alatt több mint 35 millió forintos beruházást „hoztak tető alá”.
Gyopáros Alpár az edvei faluház átadóján azokra az időkre emlékeztetett, amikor megalakult a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, melynek célja az volt, hogy pályázati forrást szerezzenek a települések fejlesztési céljaira. 2008 táján a résztvevőknek (szerk.: és az erről tudósító médiának) olyan kifejezésekkel kellett megbarátkozniuk, mint az akciócsoport, a stratégiaalkotás vagy a prioritás. A kezdeti bizonytalanság után beérett a dolog, olyannyira, hogy az ország kilencven vidékfejlesztési egyesülete közül tavaly a rábaközi lett a legjobb – mondta az országgyűlési képviselő. Az edvei faluház elkészülte szintén a vidékfejlesztési egyesület eredményes működését jelzi, de a helyiek szorgalmát mutatja, hogy korábban átadták a felújított evangélikus templomot, a „templomok terét” és a edzőteremmel kiegészült közösségi házat is.
– A beruházási támogatásokkal és az önerő kifizetésével az edvei önkormányzat megháromszorozta a költségvetését. Erre nem tudok másként reagálni, mint hogy megemelem a kalapomat, és szívből gratulálok. Az Önök példájából meríthet a magyarországi vidék minden falva – hangoztatta Gyopáros Alpár.
Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy ők már a 2014 és 2020 közötti európai fejlesztési időszakra készülnek. Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata nemcsak drukkol, hanem tesz is a kis települések elnéptelenedése ellen. Az alelnök szerint meg kell találni azokat a momentumokat, amelyek a vidéki környezetbe marasztalják az embereket, ezért minden edveihez
Beküldés dátuma: 2012. 12. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.