Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A kormány a vidéki életminőség növelésén dolgozik

A Magyar Falu Program alapelve a községek népességmegtartó erejének növelése az életminőség javítása révén. Nevével ellentétben nemcsak a falvak tartoznak a kedvezményezettek közé, hanem az ötezer lélekszám alatti kisvárosok is, mint megyénkben Beled és Tét.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az elmúlt hónapokban országszerte sok száz polgármesternek tartott tájékoztatót, és eddig egyetlen olyan településvezető sem volt, aki kritikával illette volna a Magyar Falu Programot. A legutóbbi csornai sajtótájékoztatón elhangzott: ha a megvalósítási szakaszban is így marad, akkor elégedettek lehetünk a ciklusokon átívelő programmal – mondta a kiemelt fontosságú feladat ellátásával megbízott országgyűlési képviselő.
Várhatóan több különböző időpontban indul a Magyar Falu Program megvalósítása, hiszen a 2019-es koncepció önmagában is sokféle elképzelést tartalmaz. Ha minden az ütemterv szerint halad, már jövő év elején hatályba lép az a családi otthonteremtési kedvezmény elveihez hasonló, kifejezetten a vidéki kistelepülésekre szabott „falusi CSOK”, mely a falvakban letelepedést vagy oda visszaköltözést tervező fiatal családoknak kínál pénzügyi segítséget. Bármerre járunk hazánkban, nagyon sok az üresen álló, régebbi építésű ház, ezért a koncepció főleg az ilyen építmények hasznosítását tenné lehetővé – tudtuk meg a kormánybiztostól. Néhány esztendő múlva a népességi adatok fogják megmutatni, hogy milyen mértékben sikerült megszólítani és bevonni a programba a fiatalokat – közölte televíziónk érdeklődésére Gyopáros Alpár.

2019-ben megközelítőleg 50 milliárd, 2020-tól pedig akár 80-100 milliárd forint áll a rendelkezésre az állami fenntartásban lévő mellékúthálózat-fejlesztési program végrehajtására. A tervezés, a közbeszerzés és a kivitelezés meghatározott ütemben fog történni, de az utolsó útszakasz felújítása is elindulhat jövő év szeptemberéig. A beruházás összesen több mint 400 kilométernyi mellékutat érint.
Önkormányzatoknak, kisebb részben egyházaknak szól majd az a 75 milliárdos csomag, melyre főleg a helyhatóságok pályázhatnak a kötelező feladatellátásaikhoz kapcsolódó fejlesztésekre. A kedvezményezettek több projekt közül választhatnak, mely pályázatokat a 2019-es év folyamán fogják meghirdetni és különböző időpontokban elbírálni. Gyopáros Alpár szerint felállványozott épületek, feltúrt és javítás alatt lévő utak, számtalan megkezdett térkövezés jelzi, hogy térségünkben az eltervezettnek megfelelően haladnak a korábban megfogalmazott fejlesztési elképzelések.

– A Magyar Falu Program földrajzi lehatárolás nélkül készült, így Sopron környéki falvak ugyanolyan támogatásokban részesülnek, mint az ország más tájain – fogalmazott Gyopáros Alpár, majd megköszönte Barcza Attila országgyűlési képviselő Sopron térségéből begyűjtött javaslatait, melyek nemcsak a falvak fejlesztéséhez járulnak hozzá, hanem középtávon a kisebb városok megújítását is elő fogja mozdítani.

– A Modern Városok Program keretében Sopronban számos jelentős beruházás valósul meg, melyek nagy része már elindult. A Magyar Falu Programnak is kiemelt jelentőséget tulajdonítunk, hiszen azok a fő elemek, amelyekből áll ez az elképzelés, nagy szüksége van a Sopron környéki településeknek, melyek bízom benne, hogy nagy előrelépést tudnak tenni. A kormánybiztos úrral szoros szakmai együttműködésben dolgozunk, a térségi polgármesterekkel rendszeres, élő a kapcsolat. Amennyiben a programmal kapcsolatban bármilyen előrelépés történik, mindenkit tájékoztatni fogunk erről – jegyezte meg Barcza Attila.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek