Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A kéményseprő a magánházakhoz csak hívásra érkezik

Varga Tibor szerint az emberek nagyon sokat tehetnek otthonuk biztonságáért, ugyanakkor jó ha mindenki tudja: a családi házak kéményeinek felülvizsgálata önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor keresi fel a lakókat, ha a tulajdonos megrendeli a szolgáltatást.

A kémények ellenőrzése rendkívüli módon ajánlott mind a szilárd tüzelőanyaggal működő, mind a gázüzemű fűtőberendezések esetén. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések esetén minimum évente, a gázüzeműeknél pedig kétévente indokolt a felülvizsgálat – tájékoztatta a Rábaközi Televízió nézőit a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője
Az ügyfelek két módon foglalhatnak időpontot: amennyiben a 1818-as központi számot hívják, először adatvédelmi tájékoztató hallhatják, majd 9-es és az 1-es menüpontot kell kiválasztani. Ezután kerül sor az időpont egyeztetésre. Másik lehetőség a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu online felület. Ebben az esetben szintén két dátumot lehet lefoglalni.

Más a helyzet, ha a családi házba gazdálkodó szervezet lett bejegyezve, mert ekkor kötelező a kéményseprés, melyért fizetni kell. A felülvizsgálatot az előbb ismertetett módon lehet megrendelni, ugyanakkor a kft.-k, bt.-k választhatnak az adott területen kéményseprő-ipari szolgáltatást végző cégek közül.
A társasházaknál eltérő a szabályozás: ott a kéményseprők értesítik a lakókat, hogy mikorra tervezik az ingyenesen elvégzendő munkálatokat. A gázkonvektorok ellenőrzése nem a kéményseprők feladata, ehhez külön szakember kell hívni, aki a tüzelő-fűtőberendezéseket fogja átnézni.

Varga Tibor mindenkinek ajánlja a szénmonoxid érzékelők beszerelését, tehát nem csak a gázzal fűtőknek lehet fontos, mert a többi fűtőberendezéseknél is előfordulhat károsanyag visszaáramlás. Külön oda kell figyelni, ha a lakásban új nyílászárókat vagy konyhai páraleszívókat építettek be, mert ez is befolyásolja az adott berendezés levegő utánpótlását.
A katasztrófavédelem honlapján lehet megtekinteni a fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti hatóság által vizsgált CO-érzékelők nyilvántartását, az ún. pozitív listát.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek