Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A kapuvári üzemmérnökség büszke a jó minőségű ivóvízre

A Kapuvár Városáért Emlékéremmel nemrég elismert Varga Ferenc bízik benne, hogy a nagy múltú cégnek mindig lesz megfelelő szakmai utánpótlása, ezért számít a fiatalokra is.

Varga Ferenc több mint negyvenöt évet dolgozott a Győr és Környéke Vízmű és Fürdő vállalatnál, illetve annak utódjaként működő Pannon-Víz Zrt.-nél. Akkoriban elképzelni sem lehetett a ma már természetesnek vett fejlett informatikai rendszert, mely nagy segítség a cégnek és a lakosságnak, mert sokkal gyorsabban reagálhatnak a hibákra.

A kapuvári nyugdíjas televíziónknak először a pályaválasztásról beszélt. Elmondta, hogy a kapuvári szakmunkásképzőben víz-gázkészülék szerelő szakon végzett 1974-ben, menet közben pedig levelezőn kijárta a kapuvári gimnáziumot, ahol leérettségizett. Volt főnöke biztatására elvégezte a technikus képzést is, közben pedig húsz hónapra behívták katonának. Ezután többedmagával elvégezte a vizes szakmában dolgozók számára indított művezetői tanfolyamot.
1976-ban hálózatszerelő munkakörben kezdett el dolgozni a Pannon-Víz elődjénél, majd végigjárta a ranglétrát: később egyre nagyobb felelősséget vállalva művezetőként majd üzemelésvezetőként, üzemmérnökségvezető-helyettesként és átmenetileg megbízott üzemmérnökség- vezetőként dolgozott. Mindig izgatta ez a szakterület, az, hogy miként jut fel a víz a talaj alsóbb rétegeiből a hálózatba és közben milyen problémák adódhatnak. Eleinte a nagyobb karbantartást igénylő vízszintes tengelyű szivattyúkat használták a mostani búvárszivattyúk helyett. Érdekesnek találta az egész folyamat gyakorlati megvalósítását és a hibaelhárítást, valamint a különféle technikai megoldásokat. Számtalan kérdés merült fel benne a víztornyok működésével és a jelzőszint beállításával kapcsolatban. Nemrégiben kiépítették hozzá az informatikai hálózatot, ezért szinte minden egyetlen gombnyomásra indítható és leállítható. Amennyiben csőtörés keletkezik a szabadban, a győri diszpécserközpont is rálát a hibára és elindíthatja a szivattyúkat.
Varga Ferenc a Pannon-Víz Zrt.-nél társaival jelentős szerepet vállalt a kapuvári fürdő gyógyvízzé minősítésében.

A szakember megnyugtatott mindenkit: környékünkön olyan jó minőségű az ivóvíz, hogy egyáltalán nincs benne kifogásolható elem, pedig a legtöbb helyen kimutatható a vas és a mangán jelenléte. A kapuvári üzemmérnökség tisztítóművét is csak azért építették 1995-ben, hogy felkészüljenek az esetleges váratlan helyzetekre, de azóta sincs szükség a víztisztításra.
Varga Ferenc 2008-ban megkapta a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért-díjat, 2022-ben pedig a MAVÍZ elnöksége részesítette elismerő oklevéllel a víziközmű ágazatban kifejtett sokéves áldozatkész munkájáért, nemrégiben pedig Hámori György polgármestertől átvehette a Kapuvár Városáért Emlékérmet. A nyugalmazott szakember szerint amikor valaki aktívan dolgozik, eszébe se jut, hogy ezért külön elismerés járna neki, hanem mindenki megelégedésére szeretné ellátni feladatait. Persze azért nagyon jó érzés számára, hogy pályafutása végén megköszönték neki az eddigi munkáját. Az üzemelésvezető-helyettesként nyugdíjba vonuló szakember ha visszatekint az aktív évtizedekre, elégedettséggel tölti el, hogy tehetett valamit a közösségért.
Varga Ferenc napjainkban inkább a családi ház körül tevékenykedik és sok időt tölt boxer kutyájával.
–Köszönöm a Pannon-Víz Zrt. kollek-tívájának és Kapuvár Város Önkormány-zatának, hogy nyugdíjba vonulásom alkal-mával elismerésben részesítettek – mondta Varga Ferenc.

Beküldés dátuma: 2022. 07. 18.

További hírek