Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fiatal lány a malmok történetét kutatja

Németh Brigitta a „Mi Kis-Rábánk” műveltségi vetélkedő ifjú előadójaként a beled környéki malmok történetéről tartott érdekfeszítő előadást. Jó egy hónappal előbb megkezdte a felkészülést a versenyre. Brigi élvezi a nagypapájával folytatott történelmi témájú beszélgetéseket, ezért figyelme önkéntelenül ráirányult a múltban lévő több és jelenleg is fellelhető malom történetére. Beleden három ilyen építmény volt: a kettős, a Rajts és a vicai malom. Utóbbit, vagyis a Németh Pál tulajdonában lévő építményt 1965-ben bontották le. A Rajts malom alsó részét az 1875-ben, a felső szintjét pedig 1883-ban építették – mesélte Brigitta. Hozzátette, hogy a községet villanyárammal ellátó, öt generáción át a környéken malmot bérlő híres dinasztia 1920-ban vette birtokába az őrlőhelyet. A beledi lány szüleivel nemrég megtekintette a folyószabályozás után leszerelt és az ikervári múzeumba elhelyezett turbinákat, melyek ma ipari műemlékként „szolgálják” az utókort. A kettősmalmot, melynek helyén korábban is ilyen funkciót betöltő épület állt, Cziráki és Esterházy földbirtokos építtette, 1936-ban pedig Szalay Antal tulajdonába került. A turbinameghajtású és acélhengerrel működő szerkezetből a legjobb minőségű  őrlemény került ki. Miután államosították az épületet, gabonaraktárnak használták. A rendszerváltás után a malom visszakerült a tulajdonos leszármazottaihoz.
Németh Brigitta további történeti kutatása attól függ, hogy a tanulás mellett mennyi időt tud szánni e tevékenységre. Ha összeáll az általa is elegendőnek vélt anyag, kiadvány megjelentetésén töri a fejét. A lány mindenesetre továbbra is számíthat nagyapja, Németh László  segítségre.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.