Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Csornai Margit Kórház felkészült a koronavírus elleni tömeges oltásra

Sok egészségügyi dolgozó összehangolt munkája lesz a koronavírus elleni tömeges védőoltás. Miután a Csornai Margit Kórházba megérkezik a vakcina, gondoskodnak szakszerű elhelyezéséről, ami nem azt jelenti, hogy egyszerűen hűtőbe teszik, hanem folyamatosan ellenőrzik és regisztrálják az oltóanyagok hőmérsékletét és előírásszerű tárolását.

Napjainkban kerül sor az egészségügyi dolgozók második oltására, melynek személyi és tárgyi feltételei adottak. A többi városi intézményhez hasonlóan a Csornai Margit Kórházban is oltópontot létesítenek, ahol kivitelezhető lesz a lakosság tömeges oltása. Dr. Winiczai Zoltán szerint – az adminisztratív és orvosszakmai szempontokat egyaránt figyelembe véve – szépen, rendben ütemezhető akár több ezer ember oltása is. Hasonló helyzetet látott Győrben, ahol volt alkalma megtapasztalni az ezzel járó szervezési feladatokat.
Először nyilván egy oltóhellyel kezdenek, mely szükség esetén növelhető lesz. A mínusz 70 fokra hűtött Pfizer-vakcinákat Győrben olvasztanák fel, hogy elérjék a 2-8 fokos hőmérsékletet. A szakszerű szállításról a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég gondoskodik. A hűtőlánc betartásával az oltóhelyiségekben történik majd az ellenőrzött hőmérsékletű vakcinák további tárolása – tájékoztatta tévénézőket a kórház igazgatója. További nagy odafigyelést igénylő munka lesz a megérkező ampullák milliliter pontosságú adagolása, melynek meg lesz a felelőse. Az előkészítés után következhet a páciensek ellátása. A kórházi alkalmazottak azt szeretnék, ha az emberek a már kitöltött kérdőívekkel érkeznének az oltópontokra. A tetemes adminisztratív munka miatt óriási segítség lenne az oltást végző egészségügyi dolgozóknak, ha az időigényes és nehezebben megválaszolható kérdések kitöltéséhez az igénylők előzetesen a háziorvosoktól kérhetnének segítséget. Az oltóhelyeken az orvos az olthatóságot is ellenőrizni fogja, miközben az asszisztens beadja a vakcinát. Munkájukat két adminisztrátor fogja segíteni.

Az egészségügyi dolgozók után a szociális otthonok lakóinak oltása következik. Dr. Winiczai Zoltán szerint ezt a folyamatot nem a kórházból fogják koordinálni, hanem kitelepülő oltóbrigádok hajtják végre. Ezt követően a 60 év felettiek és a krónikus betegek kapják meg az oltóanyagot, majd mindenki más, aki szeretne élni a lehetőséggel. Társadalmi alapszabály, hogy a leginkább veszélyeztetett személyeket vegyék előbbre.

A Csornai Margit Kórház igazgatója szinte észre sem vette, hogy megkapta az oltást, ami egyáltalán nem járt kellemetlenséggel. A felkar deltaizomzatában nincsenek olyan idegpályák és erek, amelyek veszélyessé tennék a műveletet. Dr. Winiczai Zoltán szövődmények nélkül esett át az első vakcinázáson. Akár az egyszeri ampullával is el lehet érni a nyolcvan százalékos védettséget, ugyanakkor köztudott, hogy a közel száz százalékos eredményhez három hét múlva meg kell ismételni az oltást.

A magyar innovációra alapozott, új technológiára épülő vakcina világszenzáció. Dr. Takátsy Gyulától kezdve dr. Karikó Katalinon át mi magyarok a virológia élvonalába tartozunk a vakcinakutatással. Amerikai pénzből és magyar észből készült a Pfizer-BioNTech COVID–19 elleni oltóanyaga, amire büszkék lehetünk, mi magyarok – tette hozzá az igazgató főorvos.
A betegség elkerülése rendkívül fontos, de ez csak az egyik része a dolognak. A járványhelyzetben kiderült a személyes felelősség kérdése is. Amennyiben az emberek nagy része védetté válik a vírussal szemben – esetleg elkapta vagy beoltatta magát – remélhetőleg sikerül legyőzni a járványt – ha

Beküldés dátuma: 2021. 01. 18.

Kapcsolódó hírek

  • Stabil működés és ambiciózus jövő Csornán

    – Olyan költségvetés került az asztalra, amely biztosítja a település működését és garantálja a fejlődést – állapította meg Csorna város idei büdzséjéről Major András.

További hírek