Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A csornai bűvös kocka története

Bali Balázs szinte azonnal igent mondott a csornai Vilmos Park Kft. ügyvezetőjének kérésére, mert nem tartotta lehetetlennek az első hallásra talán szürreálisnak tűnő ötletet: elhatározta, hogy megépíti a két méter élhosszúságú Rubik-kockát Csorna keleti körforgalmába.

Ifjabb Rubik Ernő 1977. december 31-én kapta meg a szabadalmi engedélyt találmányára, a bűvös kockára. A térbeli logikai játék azóta hatalmas világkarriert futott be. Csornai alteregója ennél jóval fiatalabb, hiszen csupán néhány hete került az ötletgazdák által megálmodott rendeltetési helyére. A Csorna keleti körforgalmában felállított Rubik-kocka jóval nagyobb az eredetinél, ráadásul teljesen más szerepet szántak neki: a város nevezetességeit jeleníti meg szabályos oldalain. Az eredetivel harmonizáló, a felületén összesen ötvennégy kisebb egyenlő oldalú téglalapra tagolt, hat darab négyzet alakú lapján a Premontrei Apátság impozáns épülete, a Jézus szíve templom, a Palotasor, valamint a stencilgép feltalálója, a csornai születésű Gestetner Dávid arcmása is látható. A fotókat Szabados Tibi, Kószás Odett és Antal József készítette.
A kocka készítése a tervezéstől a kivitelezésig több hónapot vett igénybe. Az elképzelés Kiss Gábor fejéből pattant ki, Burus Éva és Sándor Katalin pedig a kivitelezés utolsó mozzanatáig részt vettek a munkában. A stáb először csak a városüzemeltető cég íróasztalán állította fel az eredeti, 57x57 mm-es Rubik-kockát azzal az eltökélt szándékkal, hogy majdan Csorna közterületén szeretnék látni, csak sokkal méretesebb formában. A kocka építését egy 2002-ben alakult szili lakatosipari vállalkozásra bízták. Bali Balázs cégvezetőt 2017 őszén kereste meg Kiss Gábor azzal az elképzeléssel, hogy rábíznák az egyedi konstrukció vázának építését.

– Tavaly szeptemberben közös erővel álltunk neki a tervezésnek, és ahogy egyre jobban közeledtünk a célhoz, körvonalazódott, hogy mit szeretnénk kihozni az egészből – mesélte Bali Balázs. A szakember elmondta, hogy valamennyi munkafázist megörökítették fénykép vagy video formájában. A 10 mm vastag plexi lemezzel borított, alumínium vázból készült kocka biztonságos rögzítéséhez és az alapozáshoz statikus segítségét kérték. A szabályos hexaéder minden egyes oldalát és mart élét lekerekítették. A Fiat Ducato kerékcsapágyra helyezett, kb. 500 kilogrammos kocka egy csappantyú révén elforgatható a tengelye körül.

Bali Balázs izgatottan várta az óriás Rubik-kocka kihelyezésének napját. Ahogy közeledett az idő, egyre jobban nőtt benne a feszültség, hiszen tudta, hogy milliméterről milliméterre passzolnia kell mindennek. Miközben a rendőrség biztosította a helyszínt, darus teherautóval emelték be a helyére az utcai műtárgyat.
A precíz, nagy ügyességet igénylő kétkezi munka nyomát bárki felfedezheti, ha közelebb merészkedik a köztéri alkotáshoz. Az eredetileg cipésznek készülő, majd a lakatos szakmát is elsajátító Bali Balázs a csornai Rubik-kockát munkássága kiteljesedésének érzi.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 25.

További hírek

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.

 • Tartalmas, szórakoztató családi délután Beledben

  A szociális intézményeket nem veti fel a pénz, ezért ha segíteni akarnak az elesetteken, adománygyűjtő akciót hirdetnek.

 • Márton-napi vigadalom

  Vásárosfaluban mulatsággal töltötték a karácsonyi böjt előtti utolsó hétvégét, de ezt megelőzően komoly, nagy jelentőségű bejelentések hangoztak el: idén összesen közel ötven millió forint pályázati pénzt nyert a néhány száz lelket számláló kisközség.