Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A csornai bűvös kocka története

Bali Balázs szinte azonnal igent mondott a csornai Vilmos Park Kft. ügyvezetőjének kérésére, mert nem tartotta lehetetlennek az első hallásra talán szürreálisnak tűnő ötletet: elhatározta, hogy megépíti a két méter élhosszúságú Rubik-kockát Csorna keleti körforgalmába.

Ifjabb Rubik Ernő 1977. december 31-én kapta meg a szabadalmi engedélyt találmányára, a bűvös kockára. A térbeli logikai játék azóta hatalmas világkarriert futott be. Csornai alteregója ennél jóval fiatalabb, hiszen csupán néhány hete került az ötletgazdák által megálmodott rendeltetési helyére. A Csorna keleti körforgalmában felállított Rubik-kocka jóval nagyobb az eredetinél, ráadásul teljesen más szerepet szántak neki: a város nevezetességeit jeleníti meg szabályos oldalain. Az eredetivel harmonizáló, a felületén összesen ötvennégy kisebb egyenlő oldalú téglalapra tagolt, hat darab négyzet alakú lapján a Premontrei Apátság impozáns épülete, a Jézus szíve templom, a Palotasor, valamint a stencilgép feltalálója, a csornai születésű Gestetner Dávid arcmása is látható. A fotókat Szabados Tibi, Kószás Odett és Antal József készítette.
A kocka készítése a tervezéstől a kivitelezésig több hónapot vett igénybe. Az elképzelés Kiss Gábor fejéből pattant ki, Burus Éva és Sándor Katalin pedig a kivitelezés utolsó mozzanatáig részt vettek a munkában. A stáb először csak a városüzemeltető cég íróasztalán állította fel az eredeti, 57x57 mm-es Rubik-kockát azzal az eltökélt szándékkal, hogy majdan Csorna közterületén szeretnék látni, csak sokkal méretesebb formában. A kocka építését egy 2002-ben alakult szili lakatosipari vállalkozásra bízták. Bali Balázs cégvezetőt 2017 őszén kereste meg Kiss Gábor azzal az elképzeléssel, hogy rábíznák az egyedi konstrukció vázának építését.

– Tavaly szeptemberben közös erővel álltunk neki a tervezésnek, és ahogy egyre jobban közeledtünk a célhoz, körvonalazódott, hogy mit szeretnénk kihozni az egészből – mesélte Bali Balázs. A szakember elmondta, hogy valamennyi munkafázist megörökítették fénykép vagy video formájában. A 10 mm vastag plexi lemezzel borított, alumínium vázból készült kocka biztonságos rögzítéséhez és az alapozáshoz statikus segítségét kérték. A szabályos hexaéder minden egyes oldalát és mart élét lekerekítették. A Fiat Ducato kerékcsapágyra helyezett, kb. 500 kilogrammos kocka egy csappantyú révén elforgatható a tengelye körül.

Bali Balázs izgatottan várta az óriás Rubik-kocka kihelyezésének napját. Ahogy közeledett az idő, egyre jobban nőtt benne a feszültség, hiszen tudta, hogy milliméterről milliméterre passzolnia kell mindennek. Miközben a rendőrség biztosította a helyszínt, darus teherautóval emelték be a helyére az utcai műtárgyat.
A precíz, nagy ügyességet igénylő kétkezi munka nyomát bárki felfedezheti, ha közelebb merészkedik a köztéri alkotáshoz. Az eredetileg cipésznek készülő, majd a lakatos szakmát is elsajátító Bali Balázs a csornai Rubik-kockát munkássága kiteljesedésének érzi.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 25.

További hírek