Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A belediek 2021-ben is támaszkodnának a Magyar Falu Program pályázataira

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet számtalan nem várt nehézséget gördített az önkormányzatok elé 2020-ban. Beled polgármestere szerint a gazdasági élet helyi szereplői viszonylag jól vészelték át a kritikus időszakot. Major Jenő a 2021-ben indítandó beruházásokról is beszél a Rábaközi Televízió nézőinek.

Major Jenő az eredmények felsorolása után áttért a mindennapi feladatok ismertetésére. A polgármester szerint az országosan és helyben bevezetett intézkedések meghozták a kívánt eredményeket, hiszen nyárra lecsendesedett a járvány, ezért szabadabban élhettek az emberek.

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik helytálltak ebben a nehéz időszakban is, beleértve Beled lakosságát. Egész évben számíthattak az egészségügyi, valamint a szociális ágazat és a közszféra dolgozóira, köztük a pedagógusokra. A helytállók közül ki kell emelni a kereskedelmi szektor dolgozóit is. Major Jenő információi szerint a gazdasági élet egyik helyi résztvevőjét sem érte behozhatatlanul nagy hátrány a pandémia kezdete óta. Sajnos Beleden is bekövetkeztek a koronavírus-járványhoz köthető halálesetek. Többen karanténba kényszerültek, de annak letelte után szerencsére folytathatták munkájukat. A hivatal és az egészségügy működik, zajlik az élet az iskolába, a rászoruló idős emberek pedig megkapják a segítséget. A közösségi rendezvények, az évek, évtizedek alatt megszokott programok a többi településhez hasonlóan náluk is elmaradtak, ami azért rányomja bélyegét a mindennapokra, hiszen nem volt alkalom a közösségi ünneplésre, a kikapcsolódásra.

Beled polgármestere érdeklődésünkre 2021-el kapcsolatban elárulta, hogy 30 millió forintot kapott a város a Magyar Falu Program tartalékalapjából a beledi ifjúsági- és kultúrház felújítására. Az összeg egy ekkora épület rendbehozatalára nem elegendő, de megpróbálják úgy elkölteni, hogy a következő források célszerűen kapcsolódjanak a mostani beruházáshoz. Major Jenő abban bízik, hogy februárra körvonalazódik a város költségvetése és talán ki tudják egészíteni a 30 milliót olyan formában, hogy a legszükségesebb dolgok megvalósuljanak.
A korábbi években az előtetővel együtt megújították a ravatalozót, a 2020. november elején nyert 5 millió forintból pedig a főbejárattól induló hosszú járdaszakasz térkövezését szeretnék elkészíteni. A húsz évnél is régebbi, széttöredezett, növények gyökrei által egyenetlenné vált, nehezen használható bitumenes gyalogjáró helyett esztétikus, mai igényeknek megfelelő, korszerű járdára gondoltak.
Az idei tervek fontos része a vicai faluház befejezése – jegyezte meg a polgármester. A továbbiakról annyit mondott, hogy természetesen szeretnék folytatni az évről évre napirenden lévő út- és járdafelújításokat. A legideálisabb az lenne, ha pályázati forrást találnának ezekre a feladatokra is, de ha mégsem, megnézik, hogy mire elég az önerejük.

Ismét szóba került az önkormányzat kezelésében lévő legnagyobb középület, nevesítve a Barthodeiszky-kastély, melynek rendbehozatala a városvezetés egyik szíve vágya. Amikor a polgármester Gyopáros Alpár országgyűlési képviselővel vagy más prominens személlyel találkozik és a település közeli vagy távolabbi fejlesztéseiről beszélgetnek, minden esetben érintik a kastéllyal kapcsolatos terveket. Az egykor szebb napokat látott épületben színházi előadások és hangversenyek vagy bálok megrendezésére alkalmas, legalább háromszáz ember befogadására alkalmas sokfunkciós dísztermet szeretnének kialakítani. A kastély négy helyiségében el tudnák képzelni a helyi múzeumot is, továbbá itt tarthatnák az amatőr művészek, fotósok, festők a kiállításait. Ezenkívül az előzetes becslések szerint is több száz millió forintot felemésztő korszerűsítésnek meg kell felelnie a műemléki felügyelet előírásainak, ami tovább növeli a felújítási költségeket. Optimális körülmények között Beled legimpozánsabb jelképe lehetne a kastély, melynek főleg az északi részét kezdte ki az idő vasfoga.

Major Jenő abban bízik, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is elérhetőek lesznek a Magyar Falu Program pályázatai. Hogy az idén neki tudnak-e állni valamilyen újabb beruházásnak, az attól is függ, mikor jelennek meg a pályázati kiírások, és sikerül-e elnyerni valamelyiket.

Beküldés dátuma: 2021. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek