Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A 2. magyar hadsereg katasztrófájára emlékeztek

A 2. magyar hadsereg katonáira és munkaszolgálatosaira emlékeztek a doni katasztrófa 81. évfordulója alkalmából megrendezett beledi ünnepségen. A rendezvény résztvevői főhajtással tisztelegtek az elesett, illetve a hadifogságba került katonák, valamint a tengernyi szenvedés után hazakerülők emléke előtt.

Az 1943. január 12-én kezdődő eseményekről Orbán Petra, a Beledi Általános Iskola történelemtanára beszélt a II. világháborús emlékműnél. Elmondta, hogy 1942 tavaszán mintegy 200 ezer katonát küldtek ki a Don-kanyarba, de már novemberben döntöttek arról, hogy 40-50 ezres kontingenst szállítanak a magyar katonák egy részének leváltására. Ez azonban egybeesett a szovjet támadással, így azok sem kerültek haza, akiket leváltottak volna. A szovjet Vörös Hadsereg mínusz 30-35 fokos hidegben áttörte a magyar vonalat. A német hadvezetés nem vetette be az arcvonal ezen részén állomásozó egyetlen tartalékát sem, de a visszavonulást is megtiltotta. A magyar katonáknak a többszörös túlerővel szemben, embertelen körülmények között kellett tartaniuk magukat.
A beledi megemlékezésen felszólaló pedagógus ezt követően egy túlélő visszaemlékezéséből idézett. A Dont megjárt magyar katonák határtalan szenvedések közepette próbáltak helytállni. Februárban a körbezárt bajtársakat felszólították a magyar tisztek, hogy meneküljenek. A 2. magyar hadsereg közel egy évig tartó hadszíntéri tevékenysége során elesett, megsebesült és fogságba került honvédek és munkaszolgálatosok száma 125-130 ezer főre tehető.

A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el el, mint a mohácsi csatában.

Beküldés dátuma: 2024. 01. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek