Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Magunkat kell noszogatni, hogy csináljunk már valamit a kastéllyal"

Az 1973-ban nagyközségi címet nyert Beleden addig fejlesztették szolgáltatásaikat, hogy városi mivoltuk mellett ma már ötezer környékbeli állampolgár közigazgatási ügyeit intézik. Ezenkívül a következő két nagy területre fókuszálnak: az oktatásra és a szociális ellátásra. - Szeretnénk elérni, hogy okmányiroda is működjön a településen - mondta Tompáné Balogh Mária. Az iskolával kapcsolatban megjegyezte: Kapuvár után az ő intézményük az egyetlen a térségben, ahol az elsőtől a nyolcadikig tanulnak a gyerekek. Az Egyesített Szociális Központ munkatársai huszonhat település  ügyeivel foglalkoznak, amelyek közül a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásokat, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást emelte ki a polgármester. Az említett központban huszonhét millió forintos pályázati pénzből játszótér és a bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátását biztosító, családi napközinek helyet adó fejlesztés valósult meg 2010-ben.
A 800 millió forintos büdzsével megfontoltan gazdálkodó Beled önkormányzata a város biztonságos működtetéséhez nem vett fel hitelt, 70 milliós tartalékukat (mert ilyen is van!) a pályázatok önerejének biztosítására tették félre. A település tulajdonában lévő 11 szépen felújított önkormányzati lakást saját dolgozóiknak, illetve rászorulóknak adják ki piaci áron.
Az elmúlt évben számtalan rendezvényt tartottak a Mikrotérségi Általános Művelődési Központban, hiszen ide tartozik az óvoda, az általános iskola, a művelődési központ és könyvtár. Helyet biztosítanak a civil szervezeteknek, klubfoglalkozásokat és ünnepi megemlékezéseket tartanak. A hagyományos programok mellett tavaly első ízben rendezték meg a tavaszi fesztivált.
Tompáné Balogh Mária az idei esztendő terveit is elmondta: Elkészült a városközpont egyharmadára vonatkozó  településrendezési koncepció, melynek megvalósítását fokozatosan képzelik el. Szeretnék felújítani középületeik nagy részét, és régóta keresik a forrást az iskola bővítésére, ezenkívül várják az óvoda és a kastély rekonstrukciójára beadott pályázat elbírálását. A többi településhez hasonlóan a beledieket is sújtja a munkahelyek hiánya, de a nyilatkozó szerint a polgármesteri hivatal nem tudja megoldani a teljes foglalkoztatást, ezért az egyénekre és a vállalkozásokra tartozik, hogy ki hol helyezkedik el.
A városvezető a 2011-es esztendőben is várja a lakosság ötleteit, hogy közösen építsék Beled jövőjét, a Rábaközből érkezőket pedig mindig szeretettel látja.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.