Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Magunkat kell noszogatni, hogy csináljunk már valamit a kastéllyal"

Az 1973-ban nagyközségi címet nyert Beleden addig fejlesztették szolgáltatásaikat, hogy városi mivoltuk mellett ma már ötezer környékbeli állampolgár közigazgatási ügyeit intézik. Ezenkívül a következő két nagy területre fókuszálnak: az oktatásra és a szociális ellátásra. - Szeretnénk elérni, hogy okmányiroda is működjön a településen - mondta Tompáné Balogh Mária. Az iskolával kapcsolatban megjegyezte: Kapuvár után az ő intézményük az egyetlen a térségben, ahol az elsőtől a nyolcadikig tanulnak a gyerekek. Az Egyesített Szociális Központ munkatársai huszonhat település  ügyeivel foglalkoznak, amelyek közül a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásokat, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást emelte ki a polgármester. Az említett központban huszonhét millió forintos pályázati pénzből játszótér és a bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátását biztosító, családi napközinek helyet adó fejlesztés valósult meg 2010-ben.
A 800 millió forintos büdzsével megfontoltan gazdálkodó Beled önkormányzata a város biztonságos működtetéséhez nem vett fel hitelt, 70 milliós tartalékukat (mert ilyen is van!) a pályázatok önerejének biztosítására tették félre. A település tulajdonában lévő 11 szépen felújított önkormányzati lakást saját dolgozóiknak, illetve rászorulóknak adják ki piaci áron.
Az elmúlt évben számtalan rendezvényt tartottak a Mikrotérségi Általános Művelődési Központban, hiszen ide tartozik az óvoda, az általános iskola, a művelődési központ és könyvtár. Helyet biztosítanak a civil szervezeteknek, klubfoglalkozásokat és ünnepi megemlékezéseket tartanak. A hagyományos programok mellett tavaly első ízben rendezték meg a tavaszi fesztivált.
Tompáné Balogh Mária az idei esztendő terveit is elmondta: Elkészült a városközpont egyharmadára vonatkozó  településrendezési koncepció, melynek megvalósítását fokozatosan képzelik el. Szeretnék felújítani középületeik nagy részét, és régóta keresik a forrást az iskola bővítésére, ezenkívül várják az óvoda és a kastély rekonstrukciójára beadott pályázat elbírálását. A többi településhez hasonlóan a beledieket is sújtja a munkahelyek hiánya, de a nyilatkozó szerint a polgármesteri hivatal nem tudja megoldani a teljes foglalkoztatást, ezért az egyénekre és a vállalkozásokra tartozik, hogy ki hol helyezkedik el.
A városvezető a 2011-es esztendőben is várja a lakosság ötleteit, hogy közösen építsék Beled jövőjét, a Rábaközből érkezőket pedig mindig szeretettel látja.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.