Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik!"

Dr. Cseh Sándor főiskolai tanárról sokan tudják, hogy matematika-fizika szakon végzett, de meteorológus irányultságáról talán kevesebben értesültek. Kisdoktorija után környezettudományi tárgykörben szerezte meg magasabb fokozatú tudományos minősítését. Kutatási területe leginkább a magaslégköri fizikára terjed ki, mely szorosan összefügg a kapuvári szabadegyetemen előadott témával. Olyan rendszerek sokaságában éljük mindennapjainkat, amelyek kölcsönhatásban vannak egymással, és persze sokszor magával az emberrel. Van olyan egység, amelyiket elsősorban kívülről érnek hatások, ilyen például az éghajlat, amelyet számtalan dolog befolyásol. A legutóbbi száz évet vizsgálva, hazánkban intenzívebb a melegedés nyaranta, s mind a tavaszi, és mind az őszi csapadék mennyisége csökkenő tendenciát mutat. A tudósok több mint két évtizede kimondták: a globális felmelegedésért 90 százalékban az ember a felelős, tehát sokkal több minden múlik rajtunk, mint gondolnánk. De milyen következményekkel járt a kapuvári előadássorozat? Dr. Faragó Sándor azt remélte, hogy miután az érdeklődők mélyebb betekintést nyertek a témába, a megértés hatására saját életükben is bekövetkezik valamilyen gondolkodás- és magatartásbeli változás. A szabadegyetem szorgos látogatói vizsga helyett jutalomban részesültek, a szerencsés nyertes pedig átvehette a győri Hotel Famulusba szóló két éjszakás wellness-fődíjat. A rektor végül megköszönte televíziónknak a közreműködést, hiszen a nyilvánosság jóvoltából nagyon sok helyre eljutott az előadássorozat.

Beküldés dátuma: 2012. 04. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.