Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

„Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.

- Az LMP zöld pártból centralista párt lett, ez igazából mit jelent?
– Amikor megalapítottuk a pártot, mindig is olyan önálló alternatívában gondolkodtunk, amely képes szakítani az elmúlt 27 év rossz beidegződéseivel. Sokunk számára a rendszerváltás óta eltelt időszak olyan ködös, homályos, amelyben nagyon sokat ígértek nekünk és nagyon kevés dolog teljesült belőle. Alapvetően azt látom, hogy nagyon sok politikus magával és a hatalmával foglalkozik, és nem a választópolgárokkal, nem az országgal – fogalmazott Szél Bernadett.

-Az LMP meghirdette a Megújuló Magyarországért programot. Ezt röviden hogyan lehet érthetővé tenni?
Magyarországon szinte minden megújításra szorul. Nyilván tekintettel kell lenni arra, hogy úgy lehet forradalmi változásokat véghezvinni egy adott rendszerben, legyen az oktatás vagy egészségügy, hogy akik ezt működtetik, nem rokkannak bele. Ezért nagyon fontos, hogy amikor a tanárokkal konzultálok, mindig figyelembe vesszük azt, hogy ők mit gondolnak a helyes tempóról és sebességről, ha át akarunk alakítani egy rendszert. Mert mi elég rendesen át akarjuk alakítani!
– Ha három fontos dolgot kell mondanom, az első a bérválságból való kivezetés. Magyarországon ma nagyon rossz bérekért dolgozunk. Ez az első, amin változtatnunk kell. Nem volt béremelés a közszférában, az egészségügyben éhbérért dolgoznak; itt a szakápolókra gondolok. A fiatal, kezdő vállalkozások nem tudnak elindulni, mert megfojtják őket a különböző terhek. A szociális szféra dolgozói az egész nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett alkalmazottai. Meg kell adnunk azokat a béreket, amelyeket ezek az emberek sokszor sztrájk formájában és tüntetéseken követelnek.

Még két olyan területet kell említenem, amely a 21. században elsődleges fontosságú kell, hogy legyen: az oktatás és az egészségügy. Magyarország 20 év múlva olyan lesz, amilyen most az oktatási rendszerünk. Semmi pénzt nem sajnálnánk az oktatástól: 100 költségvetési forintból 20-at azért adnánk az oktatásnak, mert egyrészt látjuk azt, hogy a pénz keservesen hiányzik ebből a szférából, új Nemzeti Alaptantervre van szükség, és arra, hogy a tanárok nagyobb önállóságot kapjanak. Az átalakítást úgy kell tennünk, hogy annak sebessége megfeleljen az ott dolgozó tanároknak. Működő egészségügyre van szükségünk. Ez szintén forrásbevonást jelentene, mert ezt a rendszert is kivéreztették. A megelőzés nagyon fontos terület lenne. Közhelyszerű, de könnyebb egy betegséget megelőzni, mint meggyógyítani. Amikor a vidéket járom és például szőlőtermelőkkel konzultálok, mindig azt mondom, hogy olyan nagy lehetőség van a vidékben, amely segíthetne a magyar embereknek egészségük megőrzésében. Ha jó minőségű élelmiszert, gyümölcsöt és zöldséget tudunk az asztalra tenni, kisebb eséllyel leszünk betegek. Ha olyan munka törvénykönyvünk van, amely védi a munkavállalók jogait, és segít nekünk a munkaerőpiacon, kevésbé vagyunk a stressznek kitéve, kevésbé leszünk betegek.

– Bármely változás, amit kezdeményezünk a megújuló Magyarországon, azzal a céllal tesszük, hogy élhetőbb országban éljünk, és olyan változások vegyenek minket körbe, amelyek az embereket szolgálják. Magyarországnak tényleg meg kellene újulnia, és nem pedig visszarendeződni.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

További hírek

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.

 • Tartalmas, szórakoztató családi délután Beledben

  A szociális intézményeket nem veti fel a pénz, ezért ha segíteni akarnak az elesetteken, adománygyűjtő akciót hirdetnek.

 • Márton-napi vigadalom

  Vásárosfaluban mulatsággal töltötték a karácsonyi böjt előtti utolsó hétvégét, de ezt megelőzően komoly, nagy jelentőségű bejelentések hangoztak el: idén összesen közel ötven millió forint pályázati pénzt nyert a néhány száz lelket számláló kisközség.